ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Второкурсници на Пловдивската духовна семинария самостоятелно изпълниха възкресно богослужение

27 януари 2013 23:01, Весела Игнатова
Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий"

В деня, в който Православната църква чества Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст - 27 януари, в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“ цареше голямо вълнение сред възпитаниците от втори курс (9 клас). В чест на светеца–литургист бе определено те за първи път да изпълнят самостоятелно на певницата цялото възкресно-празнично богослужение – вечерня, утреня и св. Златоустова литургия.

Най-големият клас с ученици на Пловдивска семинария, наброяващ двадесет човека, старателно се подготвяха за този ден, като разучаваха тропари, стихири, подобни, от които малко от тях се полага да бъдат изучавани в учебната им програма за този курс по Източно-църковно пение.

С голямо желание второкурсниците са се заели да усвояват невмената нотация под ръководството на своя учител – г-н Любомир Игнатов (преподавател и в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“). Всяка седмица учениците му го изненадват с все по-добре разучени песнопения, за коeто им помага техният възпитател г-н Михаил Докторов.

В неделния ден, събрани край своя учител, около дясната певница момчетата пееха вдъхновено и стройно църковните песнопения на владеещия за седмицата първи глас. Соловите изпълнения се редуваха с общи, които за голяма изненада на присъстващите звучаха спято, стройно и изпълнени според всички изисквания на източното църковно пение.

В края на неделната литургия ефимерият на Пловдивската семинария, свещеник Виктор Христев, поздрави младежите за тяхното усърдие и показаните умения и им пожела да продължават все така ревностно да усвояват църковно-певческата източна традиция.

За това колко добре са се представили второкурсниците, говори и фактът, че семинаристи от други курсове на духовното училище пожелаха да бъдат и те подготвени за празнично богослужение, което да изпълнят в определен ден.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" Семинарският храм "Св. Кирил и Методий"На певницата в пловдивския семинарски храмНа певницата в пловдивския семинарски храмНеделно богослужение в Пловдивската семинарияНеделно богослужение в Пловдивската семинария Неделно богослужение в Пловдивската семинарияСветините на семинарския храмНеделно богослужение в Пловдивската семинарияНа певницата в пловдивския семинарски храмНа лявата певница са застанали дежурните възпитателиНеделно богослужение в Пловдивската семинария Неделно богослужение в Пловдивската семинария Неделно богослужение в Пловдивската семинария Неделно богослужение в Пловдивската семинария Неделно богослужение в Пловдивската семинария Ефимерият отец ВикторНеделно богослужение в Пловдивската семинария Неделно богослужение в Пловдивската семинария Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий"
« предишна новинаследваща новина »