ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

135 години от Освобождението на Разград

29 януари 2013 20:50, Русенска митрополия
Празник на Разград

Тази година на 28 януари, Ден на Разград, се навършиха 135 години от освобождението на града от османско робство. По този повод Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва с благодарствен молебен и водосвет в храм „Св. Николай Чудотворец” в гр. Разград. На митрополита съслужиха архиерейският наместник на Разградска духовна околия ик. Георги И. Георгиев, ик. Георги П. Георгиев и протодякон Кирил Синев.

В богослужението взеха участие кметът на община Разград г-н Денчо Бояджиев, зам.-кметът инж. Любомир Цонев, зам.-кметът инж. Ценка Таракчиева-Стефанова и граждани на Разград.

В края на богослужението архиереят се обърна към вярващите с думите: „Всяка година на този ден ние заставаме в коленопреклонение пред подвига на нашите освободители, дали живота си за нашата вяра, за Отечеството, за благочестивия и православен български народ. Ние желаем да живеем в мир с близки и далечни. Всички, които вярват в Христа, те следват неотклонно пътя на мира, любовта, взаимопомощта. Всички, които са тръгнали да изпълняват своя дълг към обществото, не могат да не се свържат с онази духовна сила, която ни дава братството между нашите славянски народи (българския и руския, и другите славянски народи) и други, положили душата си за вярата и Отечеството ни, за да бъде то свободно и проспериращо. Винаги да помним, че свободата е свещена, защото ни е дарувана от онези, които са възлюбили Христовото явяване и Неговата любов. Господ е казал: "Никой няма любов по-голяма от тази, да положи душата си за своите приятели" (Йоан. 15:13)".

Празникът продължи с тържествена сесия на Общинския съвет на Разград, посветена на 28 януари, изложба „Национално-освободителните борби в Разградско и Освобождението на Разград”, факелно шествие на полковите икони и въвеждането им в Мавзолея–костница за поклонение, ритуал за поднасяне на цветя и венци пред Мавзолея-костница на загиналите руски воини и български опълченци.

 

 

Снимки

Празник на РазградПразник на РазградСлово на митрополит НеофитС кмета на Разград г-н Денчо БояджиевС архиерейския наместник ик. Георги Георгиев и неговата презвитераСъс смесения църковен хор при храма
« предишна новинаследваща новина »