ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Три светители в Богословския факултет

30 януари 2013 19:35, Софийска митрополия
Богословският факултет

Денят на св. Три светители - 30 януари - се чества като празник на богословската наука и духовните школи. На този ден с духовно тържество празнува и Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Празникът започна в академичния параклис с тържествена света Литургия, която бе оглавена от Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. С митрополита съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, отец проф. Радко Поптодоров - бивш преподавател по каноническо право в Богословския факултет, йером. Зотик - секретар на Руското църковно подворие у нас - докторант на БФ, свещеник Божидар Димов от Американската епархия - докторант на БФ, ефимерият на параклиса свещеник Стефан Паликаров и дякон Иван Иванов.

Да почетат празника, бяха дошли всички преподаватели на висшата богословска школа, някои от които вече пенсионирани, семинарски учители и заедно с тях завършващите петокурсници на Софийската духовна семинария, бивши и настоящи студенти и мнозина миряни.

На певницата утринните и литургийните песнопения бяха изпълнявани от студенти, ръководени от преподавателите по Източно-църковно пение г-н Симеон Генов и г-н Андрей Касабов. Сред тях бе доц. Димитър Димитров, който наскоро отпразнува своя 70-годишен юбилей.

По време на литургията бе прочетена специална заупокойна молитва за новопреставления проф. д-р Славчо Вълчанов. (Професорът почина на 28 януари и бе определено на 30 януари - празникът на богословските школи - да бъде извършено опелото и погребението му.)

По време на свещеническото причащение проповед за живота и дейността на светите Три светители произнесе четвъртокурсникът Атанас Забаданов. За "вселенските учители" и "стълбове на богословието", които със своето превъзходно богословско учение и с безукорния си християнски живот са „просветили духовно Вселената с божествената истина на Христовото eвангелие, а с богоозарената си мисъл са разкрили в пълнота тайната на Пресвета Троица“ – бе словото на студента-богослов, който е завършил и Софийската духовна семинария.

В края на литургията митрополит Йосиф се обърна към академичната общност с топло архипастирско слово, с което затрогна всички присъстващи. С присъщия си ораторски талант той предаде завета на св. Три светители към днешните богослови, а именно: „Онова, на което не можете да подражавате, го допълнете с покаяние и смирение, които извършват духовното дело в нас. Това е благодатта на Св. Дух, която макар да е тайна, има сила да ни обновява и преобразява… Св. Три светители също винаги ни напомнят, че тайната на вярата изисква постоянна готовност и молитва. Учат ни усърдно да се молим Бог да освети пътя ни, така че да разбираме съвременния човек и времето, което е наше, в което сме и ние с вас… Те ни учат не само да разбираме св. Православие, т.е. правилното учение, но и правилното действане. И това, което днес ни насърчава, е: да четем и помним Свещ. Писание и особено Новия Завет, да участваме в св. литургии…“ (Цялото слово на митрополит Йосиф може прочетете в края на новината.)

В края на словото си митрополит Йосиф поздрави с празника деканското ръководство и преподавателския състав на Богословския факултет, всички студенти и присъстващи, и подари икона на св. Три светители, която бе приета от декана доц. д-р Александър Омарчевски.

Със заупокойна ектения за проф. Славчо Вълчанов и с многолетие за всички празнуващи този празник завърши духовното тържество, след което митрополит Йосиф лично раздаде анафората.

Празничната програма на висшата ни богословска школа продължи в аулата на факултета, където по традиция бе представен доклад. Тази година той бе подготвен от един от младите преподаватели на факултета- гл. асистент д-р Светослав Риболов и бе на тема: „Нов поглед към осъжданията на Ориген и Теодор Мопсуестийски“.

+++

Досточтими г-н Декан,

Драги отци,

Г-да професори и преподаватели,

Уважаеми студенти,

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Тук съм в отговор на любезната покана на г-н декана, с благословението на Св. Синод, да отслужа св. Литургия, да взема участие в традиционното ви тържество и да ви поздравя с празника на висшите православни богословски школи и на техните небесни покровители – трите най-велики светила на трислънчевото Божество – реки на премъдростта, напоили цялата твар с водите на богопознанието: св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

Чувствам се неловко да поучавам представителите на висшата ни богословска наука, отците, професорите, преподавателите в Богословския факултет, сред които, слава Богу, има и мои учители, но в духа на нeколкогодишното ни традиционно общуване, аз се считам като един от вас и следвайки народната поговорка: „Век живи, век учись”, със смирение приех синодалното решение и с радост на сърце дойдох да споделя с вас това, което съм усвоил и допълнил в живота си след завършването на Богословския факултет (Духовна академия тогава).

Така че, като на изпит, изслушайте моя урок и бидейки мои професори, оценете с просветеното си внимание това, което съм приготвил за вас.

Всички разбирате, че днес празнуваме св. Три светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст – забележителни богослови и колоси на духа, които подчинили своя живот на св. Христова църква и с непоколебимия си характер, непреклонна воля и неизчерпаема енергия, останали несъкрушени в борбата с греха. Велики по живот, велики по дарби и способности, велики по дела, те получили с право възхвалата в тропара им: „Три величайшия светила, трисолнечнаго Божества”. Св. Православна църква ги възпява още като светилници на вселената, изповедници на истината, сладкодумни проповедници, дълбоки тълкуватели на Свещ. Писание, учители на нравствеността, ръководители на благочестието, мъдри строители на църковния живот. С една дума, това са най-достойните епископи на св. Църква, допринесли както за нейното благоустрояване, така и за утвърждаване на вероучението й.

Църковният празник днес е не само възможност да си спомним за някои събития от живота им, не е просто исторически преглед на неща, случили се в миналото, но много повече – днешният ден е спирка за размисъл и оценка на духовния им живот, за признание на Божията благодат в тях. Честването паметта на тримата светители в едно днес свидетелства, че както в светата ни Църква, така и в Богословския ни факултет присъства благодатта на Господа нашего Иисуса Христа и всички ние сме причастни на това благодатно присъствие. Всичките ни трудове, всичките ни дела, всичките ни усилия в крайна сметка имат една цел – нашето лично участие в тая благодат, която се явява и изпълва празника ни днес.

Традиционното празнуване на този ден тук свидетелства, че ние не дебатираме делото им, нито като „василиани”, нито като „григориани”, нито пък като „йоанити”, но като равни по своя принос. Защото всеки път, когато заставаме пред тримата светители, ние стоим и пред Бога и Неговото присъствие и това наше стоене пред Него има две отличителни черти: доставя ни радост, която ни трогва и изпълва сърцата ни с благодарност, че можем да почувстваме този голям дар на Бога и в същото време нашето стоене пред Господа и тримата светители представлява за нас съд. Ако не сте почувствали това досега, моля ви занапред, когато четете и слушате словото Божие и творенията на св. Василий Велики, на св. Григорий Богослов и на св. Йоан Златоуст, вникнете по-дълбоко в смисъла им и ще разберете, че те ни съдят спасително, не за да ни осъдят, а за да ни спасят. Защото, по думите на св. апостол Павел, който съди себе си, не бива съден от Господа. Тоест, днешният празник, в който всички участваме, ни призовава да започнем спасителното си самоосъждане от своето лично „аз”.

Фактът, че биваме съдени, може да бъде видян в живота и на тримата светители. Всеки път, когато те са имали проблеми, независимо от какъв вид, те са измервали себе си с живота на Христос, за да отсъдят дали онова, което правят в момента, отговаря на събитията от Неговия живот, на мислите и чувствата, които е имал Той. Понеже много искам да вярвам, че всички вие в Богословския факултет се опитвате според възможностите на човешката си природа да подражавате на Господа Иисуса Христа, то онова, на което не можете да подражавате, го допълнете с покаяние и смирение, които извършват духовното дело в нас. Това е благодатта на Св. Дух, която макар да е тайна, има сила да ни обновява и преобразява.

Св. Три светители също винаги ни напомнят, че тайната на вярата изисква постоянна готовност и молитва. „Бъдете и вие готови!” – казва Господ Иисус Христос (Мат. 24:44). Помнете, че в духовната борба ние имаме за поддръжници и тримата велики светители, които са наши водачи със словата си, с делата си, с мислите си, с творенията си, с ненакърнената си нравственост и човеколюбие, с тревогата си за неправдите в обществото. Те ни учат не само да разбираме св. Православие, т.е. правилното учение, но и правилното действане. И това, което днес ни насърчава, е: да четем и помним Свещ. Писание и особено Новия Завет, да участваме в св. Литургии. Учат ни усърдно да се молим Бог да освети пътя ни, така че да разбираме съвременния човек и времето, което е наше, в което сме и ние с вас.

Прочее, като почитаме тези велики отци и учители на Православната ни вяра, нека да им благодарим за съкровищницата на техния духовен опит и божествените познания, които ни завещаха.

Като ви приветствам от името на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод, на членовете му и от свое име с тържествения празник на висшите православни богословски училища, ви благопожелавам, по небесното застъпничество на тримата светители, Господ Бог да ви пази в здраве, мъдрост и сила, да се обновите с духа на своя ум, да се облечете в новия човек, създаден по Бога в правда и светост на истината (Еф. 4:23-24), да достигнете до единство на вярата и познаването на Сина Божий, до състояние на мъж съвършен, до пълната възраст на Христовото съвършенство (Еф. 4:13). Амин!

Текст и снимки: Весела Игнатова
Снимка на преподавателя- докладчик: Мартин Митов

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство митрополит ЙосифПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетАмерикански митрополит ЙосифПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетАмерикански митрополит ЙосифПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПразникът на св. Трисветители в Богословския факултетПаметна снимка на митрополит Йосиф с петокурсниците от Софийската семинарияПаметна снимка на митрополит Йосиф с петокурсниците от Софийската семинарияГл. асистент д-р Светослав Риболов
« предишна новинаследваща новина »