ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Дом за стари хора „Св. Василий Велики“, гр. Кула

30 януари 2013 21:59, Видинска митрополия
Празник в Дом за стари хора „Св. Василий Велики“, гр. Кула

На 30 януари - деня, когато Църквата почита паметта на светите Трисветители – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст - в Дома за стари хора, посветен на светия Кападокийски светец Василий Велики, се проведе духовно тържество. То бе по повод патронния празник на дома, както и за отбелязване на тригодишнината от кръщаването му.

Тържеството в Дома за стари хора бе уважено от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, който в съслужение с архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир „Св. Троица“, архимандрит Неофит, брат на същата света обител, и архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин, отслужи тържествен водосвет за здраве и благоденствие на трудещите се и живеещите в старческия дом.

Видинският митрополит Дометиан отправи поздравление към присъстващите и им пожела Божието благословение да пребъде над тях. Той благодари на директора на дома г-жа Илияна Цанова за грижите, които проявява към живеещите и работещите в социалното заведение, и й пожела все така да бъде грижовна и всеотдайна към нуждите на възрастните хора приютени дома.

Той подари на дома икона с образа на Пресвета Богородица, който да бъде благословение и молитвена опора на всички настанени в дома.

Гост на тържеството бе и д-р Владимир Владимиров, кмет на община Кула, който също поздрави персонала и жителите на дома и им пожела много здраве, мир и спокойствие.

На всички присъстващи на молитвеното тържество Видинският митрополит раздаде по една иконичка с образа на Божията Майка за духовен спомен от събитието.

В чест на празника за високите гости бе предложен обяд, на който бе засегнато отношението и грижата на институциите към възрастните хора, лишени от грижа и подслон.

Видинският митрополит Дометиан, заедно с придружаващите го отци посети енорийския храм „Св. апостоли Петър и Павел“ в гр. Кула, за да инспектира извършвания ремонт на храма. Храмът се ремонтира и благоукрасява по програма на Мярка 322.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Неофит

 

 

« предишна новинаследваща новина »