ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Опелото на проф. д-р Славчо Вълчанов в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя"

31 януари 2013 05:50, Софийска митрополия
Опело на проф. д-р Славчо Вълчанов

В деня на св. Трисветители, който се чества и като празник на богословската наука и висшите духовни школи, в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" бе извършено опелото на проф. д-р Славчо Вълчанов, един от доайените на катедра "Стар Завет" на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", преставил се в Господа на 28 януари след тежко боледуване.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод, то бе отслужено от Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф в съслужение със Знеполския еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, и Тивериополския еп. Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В заупокойното последование се включиха десетки председатели на софийски храмове, игумени, монаси и свещенослужители от Софийска епархия.

Да почетат и изпратят в последния земен път своя пламенен учител-богослов, ерудиран преподавател, духовен, добър и духовит колега, вдъхновен лектор и желан събеседник, прекрасен брат, съпруг, баща, дядо и сродник, дойдоха стотици хора, които изпълниха митрополитската катедрала. Сред присъстващите в храма бяха деканите на висшите ни богословски школи, научни работници, семинарски преподаватели, обществени деятели, творци.

В края на мертвеното последование епископ Йоан произнесе слово за жизнения път и научните постижения на проф. Вълчанов. Софийският викарий сподели, че е имал възможност да прочете съставената от покойния професор автобиография-изповед под заглавието "Моят жизнен път и богословско поприще". (В приложения видеофайл можете да чуете част от словото.)

&feature=youtu.be

Митрополит Йосиф от своя страна също изказа възпоменателно слово, в което говори за това колко познат и почитан е професорът не само в България, но и в Америка.

„Смъртта на нашия скъп покойник проф. Славчо Вълчанов е изход и вход - каза още митрополит Йосиф, - изход от телесното и временното, вход във вечното и нетленното… Ние познаваме неговата богословска харизма и я чувстваме и зад граница, затова днес в нашата епархия всички църкви отслужиха панихида и се помолиха от сърце – Бог да приеме скъпия покойник“.

Архиереят изказа съболезнования на семейството на покойния богослов от името на Светия Синод и призова всички да се молим за упокоение на душата му, „тъй като това е единственото, от което той има нужда сега“.

След като архиереят, епископите и свещенството се простиха с покойния професор, за последно сбогом и поднасяне на цветя пристъпиха множество роднини, близки, приятели и колеги.

Текст,снимки и видео: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Опело на проф. д-р Славчо ВълчановОпело на проф. д-р Славчо ВълчановОпело на проф. д-р Славчо ВълчановАмерикански митрополит ЙосифОпело на проф. д-р Славчо ВълчановОпело на проф. д-р Славчо ВълчановОпело на проф. д-р Славчо ВълчановОпело на проф. д-р Славчо ВълчановАмерикански митрополит ЙосифОпело на проф. д-р Славчо ВълчановОпело на проф. д-р Славчо ВълчановОтец Антон Вълчанов се прощава със своя братОпело на проф. д-р Славчо ВълчановОпело на проф. д-р Славчо ВълчановОпело на проф. д-р Славчо ВълчановОпело на проф. д-р Славчо Вълчанов
« предишна новинаследваща новина »