ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес в ПКСХП "Св. Александър Невски" бе отслужена панихида за пострадалите по време на атеистичния режим

01 февруари 2013 13:40, Българска Патриаршия
Панихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизма

Днес, 1 февруари 2013 г., от 14.00 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена панихида за всички православни архиереи, архимандрити, йеромонаси, свещеници, монаси, монахини, послушници и миряни на БПЦ, пострадали за православната вяра по времето на атеизма. Последованието се отслужва от БПЦ-БП за трета поредна година от 2011 г. насам.

Панихидата оглави Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод, комуто съслужиха високопреосвещеният митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, преосвещените епископи: Тивериополски Тихон – председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, Знеполски Йоан – Софийски викарий, Левкийски Павел, както и протосингелът на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, ик. Василий Сарян – член на ВЦС при Св. Синод и експерт в синодалния Културно-просветен отдел, ик. Александър Георгиев - епархийски съветник в Епархийския съвет при Софийска св. митрополия, старши предстоятели на столични храмове в това число ставр. икономи Николай Коцев и Мина Минчев, предстоятели и свещенослужители от София, заедно с патриаршеския дякон Александър Нешев, софийския митрополитски дякон Иван Петков и дякон Радко Иванов. С тях съслужи и игумен Филип Василцев - предстоятел на Руското подворие към Московската патриаршия в София, а съмолитстваха ик. Димитър Амбарев – репресиран от атеистичния режим, йером. Зотик Гаевски – секретар на Руското подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, и вярващи православни християни - всеки със свещица в ръка.

На три пъти в последованието на панихидата прозвучаха имената на пострадали по времето на атеизма православни български духовници и миряни. Първият заупокоен възглас за тях бе произнесен от дякон Александър, вторият – от митрополит Кирил. А третото молитвено поменаване имената на пострадалите за св. Православие в България бе извършено от всички служащи духовници едновременно. Техният съборен глас монолитно и тържествено се издигна към Бога, докосвайки сърцата на всички присъстващи със своята молитвена любов и искрена почит към подвига на българските изповедници и мъченици за вярата от 20 век.

„Яко Ти еси воскресение и живот, и покой усопших раб Твоих всех нине помянути убиенних и пострадавших архиереев: Бориса, Йосифа, Партения, Николая и Стефана; архимандритов: Паладия, Иринея, Наума, Калистрата, Никифора, Инокентия, Гавриила, Киприана и Василия; Михаила схийеромонаха и йеромонахов: Аверкия, Кирила, Николая, Климента, Василия, Гервасия и Виктора; презвитеров: Анастасия, Васила, Васила, Георгия, Александра, Ангела, Ангела, Андрея, Ангела, Андона, Антима, Антона, Антония, Асена, Атанаса, Атанаса, Бориса, Бориса, Борислава, Васила, Васила, Васила, Васила, Георгия, Георгия, Георгия, Георгия, Георгия и Петра и монахин Агрипини и Касиани и всех пострадавших за веру православною, Христе Боже наш, и Тебе славу возсилаем, со безначальним Твоим Отцем, и Пресвятим и Благим и Животворящим Твоим Духом, нине и присно, и во веки веков.”

За всички тях Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил каза в словото си в края на панихидата, че Църквата никога не е забравяла и не може да забрави тези достойни българи – духовници, регенти, депутати, министри, общественици, интелектуалци и миряни, произлезли от нейните недра, и пострадали за вярата през 20 век, когато хората бяха забравили да виждат Божия образ един в друг. Въпреки масовите убийства, изтезания, интернирания, по думите на приснопаметния Варненски и Преславски митрополит Йосиф, атеизмът не успя да пречупи Българската православна църква, която остана вярна на своето призвание в извършването на св. тайнства и в духовното обгрижване на българския народ. Светата ни Църква, въпреки условията на ограничения, вярно служи за духовното обновление и богоуподобяването на народа ни. По време на атеистичното управление в България в близкото минало приснопаметният Български патриарх Максим, както и епархийските архиереи постоянно са съдействали за освобождаването, реабилитирането и преназначаването на репресирани духовници и вярващи православни християни в редиците на Църквата. Митрополит Кирил сподели в словото си, че съвсем наскоро - на 40-тия ден от блажената кончина на Българския патриарх Максим - един човек се доближил до него и му споделил, че патриарх Максим два пъти го е спасявал от преследванията на безбожната власт. (Пълното слово на митрополит Кирил четете в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=99115 )

Пред журналисти митрополит Кирил добави, че по време на атеистичния режим от миналия век почти не е имало духовник, който да не е бил репресиран, защото „ни забраняваха дори да извършваме опела... Кръщавахме нощем... След внимателно събиране на необходимите данни, след наложителното разграничаване на отделните случаи и след обстоен анализ на многобройните свидетелства за действителните страдалци за вярата, Св. Синод ще пристъпи и към канонизацията на най-новите ни изповедници и мъченици”.

Всички участващи в панихидата с едно сърце се помолиха да бъде вечна и блажена паметта на всички пострадали във времето на атеизма и с дълбоко вълнение отнесоха в сърцата си съборната любов към своите достойни предшественици, които и за нас днес са учители по благочестие, духовна сила и подвизаване в Христа.

 

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Панихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаВарненски и Великопреславски митр. КирилПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаЕп. Тихон и еп. Йоан поменават имената на репресиранитеПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаПатриаршеският хор пее за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаСловото на митр. Кирил в памет на пострадалите православни от атеизма в БългарияПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизмаПанихида за пострадалите чеда на БПЦ по време на атеизма
« предишна новинаследваща новина »