ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трифоновден във Видин

01 февруари 2013 16:02, Видинска митрополия
Трифоновден във Видин

На 1 февруари Църквата празнува паметта на св. Трифон. Според стародавна традиция този светец тържествено се почита и от лозарите, които го имат за свой небесен закрилник, покровител и молитвеник пред Бога за трудовете им.

По покана на собствениците на винарна „Рупци” Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, духовници от катедралния храм и гости посетиха лозовите насаждения на винарната, намиращи се в пределите на с. Рупци.

С тържествен водосвет и благословение Негово Високопреосвещенство се помоли, Бог да благослови и наспори насажденията, които да бъдат предпазвани с Божия помощ от всяко вредоносно нападение.

По стара традиция, след молитвеното последование лозята символично бяха зарязани от митрополит Дометиан и от собствениците на винарна „Рупци", както и от много други високопоставени гости и приятели.

Поздравление произнесе митрополит Дометиан, който изтъкна благодатните сили, които Бог дава на онези, които обработват земята и така изпълняват първата заповед, дадена от Бог на Адам.

Фолклорен поздрав и приятни емоции поднесоха танцьорите от Фолклорна студия „Северняци“, гр. Видин.

След тържествената церемония по зарязването на лозята всички гости отидоха във винарна „Рупци”, където митрополит Дометиан благослови още веднъж събралото се множество с тържественото пеене на „Многая лета”, а архимандрит Поликарп направи водоосвещение.

Последва празнична почерпка, която бе дадена от домакините на винарна „Рупци”.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »