ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сретение Господне в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“

02 февруари 2013 18:42, Софийска митрополия
Сретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“

На 2 февруари Православната църква чества един от 12-те Господски празници в годината – Сретение Господне. На този празник се почита срещата на богоприимеца Симеон, благочестив и праведен старец, с Младенеца Иисус, донесен в храма от Своите родители според обичая на 40 ден от рождеството Му, за да бъде представен на Господа.

В столичната митрополитската катедрала „Св. Неделя“ по повод празника бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.

Заедно с митрополита съслужиха Техни Преосвещенства: Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, Левкийски еп. Павел, Маркианополски еп. Константин и Деволски еп. Теодосий, както и архим. Дионисий, началник-отдел "Богослужебен" при Св. Синод на БПЦ, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство во главе със своя председател ставроф. ик. Мина Минчев, предстоятели на столични храмове, митрополитският дякон Иван Петков и дякон д-р Петър Симеонов.

В съботния ден, в който Църквата е определила християните да си вспомнят за своите покойници и да се молят за упокоение на душата им, и който ден тази година съвпадна с Господския празник Сретение Господне, бе отслужена панихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим, от чиято кончина на 6 февруари се изпълват три месеца.

В края на богослужението митрополит Кирил след като благослови събралото се множество, се обърна с пастирско слово, в което говори за празника Сретение Господне - един от дванадесетте велики празници през годината - и за смисъла му в духовния живот на Църквата. Архиереят направи аналог между срещата на Симеон Богоприимец с Младенеца Иисус, която старецът е очаквал през целия си живот, и срещата с вечността на Българския патриарх Максим, който преди три месеца се престави в Господа. Митрополит Кирил говори за личността на патриарх Максим, за неговия духовен авторитет и мъдрост и за това какъв църковен водач е бил. Като изрази увереността си, че той ще се моли на Бога за своето христолюбиво паство, той призова и ние да отправяме молитви за него и така да измолим за всички нас здраве, мир и благоденствие.

Наместникът на овдовелия Софийски епархийски престол лично раздаде нафора на многобройните присъстващи и за благословение - по една иконка с образа на св. Богородица „Геронтиса“.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Сретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Варненски и Великопреславски митрополит КирилСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумЗнеполски еп. ЙоанЛевкийски еп. ПавелДеволски еп.ТеодосийЕпископ КонстантинАрхимандрит Дионисий Архимандрит Дионисий Ставроф. ик. Мина МинчевИк. Василий СарянСретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Сретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Сретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Сретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Сретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Сретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Сретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Варненски и Великопреславски митрополит КирилМитрополитският дякон Иван ПетковСретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Варненски и Великопреславски митрополит Кирил Сретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Сретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Сретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ДяконитеСретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Сретение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя“Панихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим
« предишна новинаследваща новина »