ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"

03 февруари 2013 18:05, Българска Патриаршия
Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"

За преселилия се от този свят приснопаметен Български патриарх Максим, за неговия "покой, тишина и блажена памет", за да му се прости "всяко волно и неволно прегрешение" и да "застане неосъдително пред страшния престол на Господа на славата”, отправиха днес съборно своите молитви към Бога духовенство и богомолен народ под купола на патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски”. Верни чеда на Българската православна църква, чиято скръб по скоро оставилия своето паство първойерарх още не е заглъхнала, се помолиха "да всели Господ душата му там, където грее светлината на Божието лице", "в място светло, място злачно, в място покойно", "където пребивават всички праведници" и няма нито печал, нито въздишка.

По решение на Светия Синод на БПЦ-БП в неделния ден на 3 февруари в патриаршеската катедрала бяха отслужени Заупокойна св. Литургия и панихида по повод три месеца от блажената кончина на новопреставилия се патриарх, които се навършват на 6 февруари. Заупокойните богослужби оглави Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф. С него съслужиха високопреподобният архим. Дионисий, началник отдел "Богослужебен" при Св. Синод на БПЦ, и духовенството при храма: преосвещеният Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство, ставр. ик. Костадин Гавриилов, свещ. Антоний Милошев и дякон Александър Нешев.

По време на евхаристийния канон проповед в Неделя ХV след Въздвижение на Честния и животворящ Кръст върху евангелското четиво за Закхея произнесе свещ. Антоний Милошев. Той говори за разкаянието и смирението като за най-надеждни оръжия на нашето спасение. Добродетели, които Евангелието ни разкрива там, където най-малко бихме могли да очакваме - в образа на началника на митарите Закхей - човек, който до срещата си с Господа е изкарвал прехраната си и е богатеел от сълзите на бедния народ и който за деянията си е бил обект на постоянни осъждания от страна на своите сънародници. Отец Милошев говори и за безумието ни да съдим другите за прегрешенията им, вместо да дерзаем да се борим със своите лични грехове и за това, че Господ за всеки е приготвил път за покаяние и за спасение. Той приключи разяснението на евангелския откъс с думите, че целта на посещението на Господ Иисус Христос при Закхей и изобщо на Боговъплъщението е, че „Син Човеческий дойде да подири и да спаси погиналото” и че в това е надеждата и залогът за нашето спасение.

Сърдечно синовно възпоменание бе словото на митрополит Йосиф за приснопаметния Български патриарх Максим в края на панихидата. Той припомни достойнствата на светлата личност на покойника и всеотдайността, с която той служи на Бога и поверения му народ, без да опетни с нищо бялото патриаршеско було през тези, повече от 41 години първосветителско служение. „Божи човек”, както българският православен народ го нарече при погребението му. (Цялото слово на митрополит Йосиф можете да прочетете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=99187 )

Ден след Големия Господски празник Сретение Господне много християни приеха свето Причастие. В края на заупокойната богослужба митрополит Йосиф лично раздаде нафора на богомолците, като с присъщата си сърдечност с всекиго разменяше думи на утешение и надежда в Господа за упокоение душата на покойния първойерарх и благоденствие на Църквата и народа ни.

На всички бе раздадено жито и питка „за Бог да прости” новопреставления патриарх Максим.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия Български патриарх Максим в ПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »