ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовно тържество на Сретение Господне в с. Добърско

03 февруари 2013 15:32, Анета Пенева
Изглед от Добърско

На 1 февруари вечерта ни посреща камбанният звън на добърската църква „Св. Сретение Господне”, подготвяща се за своя храмов празник. В България това е единственият наречен на този празник храм. Построен е през 1860 г.

Започва вечернята, служат свещениците о. Николай Попов от Белица и о. Николай Варин от Банско. Молитвеното им песнопение докосва всяко християнско сърце. Архиерейският наместник о. Янко Русков заедно с отците отслужва петохлебие, след което проповядва за празника.

Рано в празничната утрин пристигат много гости – свещеници от епархията и хористите от смесения митрополитски хор, начело със своя ръководител Йоанис Папахронис, които със стройно молитвено пение изпълниха без съкращения цялата служба на Сретение Господне – и утренята, и св. Литургия.

За празника на 2 февруари тук пристигат християни от цяла Неврокопска епархия – от Гоце Делчев, Разлог, Банско, Благоевград, от околните на Добърско села, идват поклонници и от столицата. Местните християни посрещат всички с любов, но най-много се радват, че е дошъл да отслужи светата Литургия епархийският им архиерей, дядо Натанаил. На владиката съслужи неговият викарий - Мелнишки епископ Серафим. Молитвите им заедно с тези на свещенството, певците и миряните се устремяват към Бога.

Добърско не е обезлюдяло, расте млада смяна - десетина малки дечица пристъпват за св. Причастие.

Накрая Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил произнася кратка, но забележителна проповед, в която говори за сретението на праведния Симеон с Господа, Който отпуснал стареца с мир. Но архиереят наблегна и на това дали ние сме готови за срещата си с Господа. А ще сме готови и ще имаме този мир в сърцата си, ако изпълняваме Божиите заповеди. Ще сме готови, ако у всеки човек виждаме наш ближен, виждаме Божия образ в хората и ги срещаме с мир – и тези хора, които са ни обидили, и онези, които ние сме обидили. Към този мир да се стремим!

Наситени духовно, всички са поканени и на празничната трапеза – тук почти всяко семейство дава корбан за здраве. А от св. Митрополия са донесени помощи за нуждаещите се.

Разделяйки се, всички си пожелаваме: "Честит празник! До нови срещи в Добърско!"

Текст: Анета Пенева

 

 

« предишна новинаследваща новина »