ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сретение Господне в Русе

04 февруари 2013 13:37, Русенска митрополия
Сретение Господне в Русе

На 2 февруари, Сретение Господне, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. архангел Михаил” в гр. Русе. На архиерея съслужиха архим. Емилиан, предстоятел на храма, архим. Виктор (Мутафов), йером. Атанасий (Михов), прот. Светослав Георгиев, свещ. Светослав Анчев и протодякон Кирил Синев. В храма благоговейно се черкуваха множество вярващи и братя на скалния манастир „Св. Димитрий Басарбовски”.

Проповед за големия Богородичен празник произнесе Ангел Младенов, секретар на св. Митрополия.

Митрополит Неофит се обърна към всечестните отци и благоговейни вярващи с архипастирски поучения: „Убеден съм, че в сърцата ви блика радостта от срещата с Господа в Неговия храм, защото да влезеш в Божия дом означава да влезеш в храма на славата Господня, където Бог присъства невидимо и освещава всички нас. Това благословение ние носим и в своите домове и благодарим Богу, че толкова щедро ни дава Своята милост. Думите, които изрекъл праведният Симеон: „Светлина за просвета на народите” още повече ни вдъхновяват в нашия живот, да бъдем предани на Христовите слова и каквото Той ни е завещал, да го пазим свято и да живеем според Неговите думи. „Светлина за просвета” – това е за нас св. Евангелие, Господ Иисус Христос, св. Православие. Чрез тях да вървим напред, да търсим срещата с Господа, да бъдем блажени от осъществяването на тази среща и в нашия живот да личи, че ние следваме Христос и проповядваме Неговото слово. Това, което сме чули от Него - да го предадем на верни свидетели, които ще са способни и други да научат (2 Тим. 2:2). Така се стараем евангелската просвета да бъде в нашите училища, домове, грижи за децата, защото не е достатъчно само да осигурим занимание и прехрана на нашите деца, а едно истинско християнско възпитание, каквото можем, когато се стараем, следвайки Христовата светлина, да дадем необходимото и на нашите деца, които очакват да бъдат просветени в Христос и да вървят напред радостни и честити в Господа.

Пожелавам ви здраве, радост, светлина Христова във вашите сърца и вашия дом и по-честите наши срещи нека да бъдат за радост на всички ни и за утеха, каквато старецът Симеон почувствал на днешния ден, виждайки Господа. „Светлина за просвета на народите” и слава на народа Божий. Амин! За много години. Честит празник!”

&feature=youtu.be

 

 

Снимки

Сретение Господне в РусеСретение Господне в РусеУтреняСв. ЛитургияСв. ЛитургияВелик входВелик входВелик входВелик входПричастяване с Кръвта ХристоваПричастяване с Кръвта ХристоваСв. ЛитургияСв. ЛитургияСретение Господне в РусеСтенописиХрам "Св. архангел Михаил", Русе
« предишна новинаследваща новина »