ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За спасението на дома на Закхей

04 февруари 2013 14:46, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Божествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. Варна

В неделния ден (03. 02. 2013 г.) старата митрополитска църква „Св. Атанасий” събра много вярващи. Архиерейската света литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Тъй като на 6 февруари 2013 г. се навършват три месеца от мирната и блажена кончина на приснопаметния Български патриарх Максим (1914 – 2012), падаща се в работен ден през седмицата, в този ден бе отслужена панихида. Всички вярващи в храма поменаха приснопаметния Български първойерарх. По време на Божествената литургия Негово Високопреосвещенство пострига Александър Александров - син на протойерей Дончо Александров - за певец и четец на БПЦ.

ПРОПОВЕД на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол:

Днес светото Евангелие ни дава повод да размисляме за спасението на дома на Закхей. Защото той е търсил и искал да види Христа. Това е много важно. Ние сами да се стараем да търсим Христа. Даже трябва да сме изобретателни. Колко силно е било желанието му - да види непременно Спасителя. Без да губи време, той се затекъл по странични улици към края на града, отдето очаквали да влезе Христос, за да намери по–удобно място и да Го види макар за миг. Покачил се на смоковницата, за да може наистина да види Христа. Заради неговото усърдие Господ се е смилил над него и го спасил. Станало спасение и на неговия дом.

Нашето спасение зависи от самите нас. Да си припомним и Божиите угодници. Свети Атанасий. Как е просиял в святост с дълбока вяра в Бога. Така се е посветил на служение, че изпълнявал всичко онова, което трябва да правят християните. Стремял се към очистване на всяка телесна и духовна нечистота. Към святост, към богоуподобяване. Ние всички трябва това да правим, когато търсим Божията помощ и подкрепа. Защото Господ на светите апостоли, пък и на нас при светото кръщение, ни е дал благодатта на Светия Дух. Дал ни е старанието сърцата и душите ни да бъдат чисти. Да може Светият Дух да остане там. Както казва Спасителят: „…и обител ще направи”. Защото ако ние не сме достойни да бъдем „обител”, няма да имаме тази подкрепа на Божията сила и благодат. А това зависи от нас. Как ние самите да се разпореждаме с тази благодат, ни напомнят светите пророци Илия и Елисей. Техният живот най-категорично показва, че Господ дава тази благодат и на християните, и на духовенството, особено защото над последните се извършва и ръкоположение.

Но зависи преди всичко от самите човеци как ще се разпореждат с тази благодат. Колко много трябва да сме внимателни! Св. пророк Илия се опитвал да изпрати Елисей по-надалеч, за да не го види как ще се възнесе на небето. И най-вече той чувствал, че Елисей ще иска много неща. А това не било редно. Обаче пророк Елисей казал: „Не, няма да се отдалеча от тебе”. Той много близко, съвсем непосредствено до него остава. И го следи. Наблюдава го. Тогава пророк Илия казал: „Добре, кажи какво искаш?” Пророк Елисей отговорил: „Божията благодат, която е върху тебе да бъде два пъти върху мене”. Ето какво трябва да желаем. Но разбира се, да желаем, когато сме достойни като пророк Елисей. Пророк Илия му отговорил: „Трудно нещо искаш, но ако видиш как ще бъда взет на небето, ще ти бъде”. И тогава наблюдавайки, пророк Елисей вижда как огнена колесница взема пророк Илия. И по този начин той се удостоява с тази двойна благодат на Светия Дух. Когато пр. Елисей взима кожуха на свети пророк Илия, удря с него по река Йордан и минава през нея като по сухо. И с други Божии угодници има много такива примери. Ето например и с нашите светии, светия цар Борис І. В неговия тропар се казва: „Изпълнен със страх Божий, бил си жилище на Светия Дух”. Божиите угодниици са били, а ние християните трябва да се стараем да станем жилище, обиталище на Светия Дух. И тогава ще видим как ще вършим чудеса както тези Божии угодници.

И така, нека да се стараем, братя и сестри, да се очистим от всяка телесна и духовна нечистота. За да се изпълним богато със Светия Дух и силата Божия. За да можем да вършим своето спасение. Като се стараем само към себе си да обръщаме внимание, на своите дела, на своите мисли, какво правим ние. Забравяме понякога какво трябва да правим за себе си. Защото ние не сме съдници на другите.

И така, когато един човек, както казва Св. Серафим Саровски, „придобие мирен дух, хиляди около него ще се спасят”. Това е начинът на спасението. Чрез благодатта Божия, като придобием Божия мир и го разпространяваме навсякъде, в цялото ни общество.

Всеки може да се промени. Най-големият грешник може да стане най-големият праведник. И в това се състои Божията милост, Божието чудо и Божията любов. Всеки един от нас, вървейки по пътя на праведността, духовно да израства, да се изкачва, и по този начин да се уподобим на Закхей. Той не остана в историята със своето грабителство. Остана в историята със своето покаяние и своята истинска промяна. И с това, че бе син на Авраам, че бе приет от Господ.

Нека четем по-често светото Евангелие и вглеждайки се в него, да откроим проявената на дело Божия любов към всички нас, грешни човеци. Нека да възприемем делото на Закхея и подобно на него да променим живота си, за да не живеем само за себе си. Да дадем от това що имаме на ония, които се нуждаят от нашата помощ и да върнем, ако не стократно, то поне в същия размер, онова що сме взели несправедливо от другите.

Нека проявим внимание към нещастията, сполетели нашите сънародници през изминалата година и в Перник, и в село Бисер, нека да не осъждаме грешниците, а с любов да ги спечелим за Бога, както Спасителят отвърнал Закхей от лошия път и го направил Свой последовател.

 

Материалът е подготвен от Петко Колев

 

 

Снимки

Божествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. ВарнаБожествена света литургия в храм "Св. Атанасий", гр. Варна
« предишна новинаследваща новина »