ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение и панихида за блаженопочившия Български патриарх Максим в Русе

05 февруари 2013 09:28, Русенска митрополия
Архиерейско богослужение и панихида за блаженопочившия Български патриарх Максим в Русе

На 3 февруари 2013 г., Неделя 15-та след Неделя подир Въздвижение – на Закхея, в Катедралния храм „Света Троица” света божествена Литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит. Съслужи му храмовото духовенство в лицето на Високопреподобния архимандрит Виктор (Мутафов), ик. Илиян Илиев – председател на храма, ставр. ик. Минко Казаков и митрополитският протодякон Кирил Синев. Проповед за неделното евангелско четиво произнесе архим. Виктор.

В края на службата Негово Високопреосвещенство се обърна към богомолния народ с думите: „Ваше Високопреподобие, всечестни отци, братя и сестри, навършват се три месеца от блажената кончина на Светейшия Български патриарх Максим и по този повод Светият Синод препоръча на всички катедрални храмове и на всички храмове в нашата страна и в чужбина да се отслужат заупокойни молитви за неговата блажена душа. Ние в Русе особено тачим Българския патриарх Максим, защото той обичаше този град. Тук той като протосингел, и преди това още като деловодител към храма „Св. Богородица” служеше на светата Доростолска и Червенска митрополия, изнасяше беседи и поучаваше със старание и духовен подвиг в училищата, в срещи с всички, които са имали контакти с нашата Доростолска и Червенска, сега Русенска митрополия.

Патриарх Максим положи и основния камък за възстановяването на храма „Всех Святих” в Русе. Той пожела и имаше доброто намерение, когато се приключи със строителната дейност, да дойде в Русе и да го освети лично, но Богу било угодно да го изпратим в неговия блажен път. Спомняте си преди три месеца колко тъжно беше на православните християни и с каква висока почит той беше изпратен във вечния си път.

Нека Господ бъде милостив към него и към нас. Да му отреди онзи блажен и вечен покой, който той заслужава, като глава на Българската православна църква, като неин Предстоятел и предан неин служител – служител на Божията светлина, на Божия мир, любов, разбирателство и всички достойни упражнения в духовния живот.

Нека заедно да се помолим за неговата блажена душа. Да бъдем в старанието си благочестиви и следващи неговия път, особено на нас, които от близо той ни имаше в своето сърце, възпитаваше ни, съветваше ни, учеше ни на всяко добро дело.

Бог да бъде милостив към всички нас! Да удостои и незабравимия и приснопаметен наш Български патриарх Максим със светлината на небесното блаженство! Амин!”

При особено благоговение, с участието на катедралния хор, храмовото духовенство и молитвеното участие на пълния с миряни храм, Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит отслужи панихида за упокоение душата на преставилия се Българския патриарх Максим.

Упокой, Господи, душата на приснопаметния Български патриарх Максим и я настани в недрата на Авраам, Исаак и Яков и в селенията на праведните! Амин!

Текст: Милен Бакалов
Снимки: протодякон Кирил Синев, Ангел Младенов

 

 

Снимки

Архиерейско богослужение и панихида за блаженопочившия Български патриарх Максим в РусеАрхиерейско богослужение и панихида за блаженопочившия Български патриарх Максим в РусеАрхиерейско богослужение и панихида за блаженопочившия Български патриарх Максим в РусеАрхиерейско богослужение и панихида за блаженопочившия Български патриарх Максим в РусеАрхиерейско богослужение и панихида за блаженопочившия Български патриарх Максим в РусеАрхиерейско богослужение и панихида за блаженопочившия Български патриарх Максим в Русе
« предишна новинаследваща новина »