ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в Катедрален храм „Света Троица” и Русенска митрополия

05 февруари 2013 09:34, Русенска митрополия
Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков

На 3 февруари 2013 г., неделя, в следобедните часове, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посети катедралния храм „Света Троица” и Русенска митрополия. Той беше придружен от депутата от Русенски многомандатен избирателен район Пламен Нунев. Пред храма министърът беше посрещнат от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, високопреподобния архимандрит Виктор, митрополитския протодякон Кирил Синев, секретаря на Русенска митрополия Ангел Младенов, служителите Даниел Николов и Милен Бакалов.

Господин Дянков беше дошъл специално да се поклони на донесената от с. Пепелина икона на св. Богородица "Млекопитателница", която тези дни е изложена за поклонение в катедралния храм. За историята на иконата, чийто прототип е хилендарската чудотворната икона св. Богородица "Млекопитателница", намираща се в столицата на Атон – Карея, разказа Милен Бакалов – завеждащ отдел „Културно-просветен” при Русенска митрополия. За историята на храма в село Пепелина разказа Високопреподобният архимандрит Виктор (Мутафов). Вицепремиерът предложи съдействието си за по-скорошната реставрация на иконата.

Придружен от Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит, той разгледа и музейната експозиция на Русенска епархия, която му направи впечатление. Самият той призна, че е ценител на старинните ръкописи и икони, като показа завидни познания в тази област. Присъстващите си пожелаха с общи усилия експозицията скоро да има обновен и отговарящ на съвременните изисквания вид.

След това Негово Високопреосвещенство прие гостите в салона на светата Русенска митрополия. Архимандрит Виктор разказа историята на сградата на митрополията и нейните досегашни митрополити. В дух на разбирателство и уважение митрополитът и министърът обсъдиха актуални въпроси от общ интерес.

Накрая вицепремиерът записа следното послание в Кондиката на Катедралния храм: „Дойдох в Русе специално да видя иконата на Св. Богородица "Млекопитателница" и да помогна за нейната реставрация. Много благородна инициатива! Симеон Дянков”.

Текст: Милен Бакалов
Снимки: протодякон Кирил Синев и Милен Бакалов

 

 

Снимки

Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков Посещение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков
« предишна новинаследваща новина »