ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийското църковно изпълнение почете приснопаметния Български патриарх Максим в деня на три месеца от кончината му

06 февруари 2013 13:17, Софийска митрополия
Възпоменание

На 6 февруари се навършиха 3 месеца от кончината на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим. По този повод във всички храмове и манастири на Софийска епархия бе отслужена заупокойна св. Литургия, последвана от панихида, в памет на упокоилия се български първойерарх.

По решение на Св. Синод на БПЦ заупокойното последование бе отслужено в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха протосингелът на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, ставр. ик. Мина Минчев, председател на църковното настоятелство на митрополитската катедрала, заедно с храмовото духовенство - ставрофорните икономи Антон Вълчанов и Тоско Казакин, ик. Александър Георгиев - съветник в софийския Епархийски съвет, протойерей Йоан Чикалов - предстоятел на столичния храм „Св. Параскева“, митрополитският дякон Иван Петков и дякон д-р Петър Симеонов.

С тях съслужи и представителят на Румънската църква у нас - ставроф. ик. Нелуц Опря. При изпълнението на панихидата взеха участие ик. Кирил Дидов - духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Кирил Попов - предстоятел на старинния храм “Св. Николай Мирликийски“, и архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия - ик. Георги Паликарски.

Да почетат паметта на новоупокоилия се първойрарх на Българската църква, в катедралата „Св. Неделя“ дойдоха сестрите от Дървенишкия манастир „Св. пр. Илия“, деканът на БФ на СУ - доц. д-р Александър Омарчевски, синодалната юристка г-жа Мария Кьосева, представители на обществени организации и миряни.

По време на заупокойната св. Литургия, след като замени епископската митра с монашеска шапка и було, Знеполският епископ отправи специална молитва за упокоение душата на патриарх Максим.

След отпуста на Литургията софийското църковно изпълнение се включи в панихидата за блаженопочившия патриарх. Застанали в средата на храма, край аналой с портрета му и с благословените от църквата жито, вино и хляб, духовенството със свещ в ръка отслужи заупокойното последование.

„Упокой Господи…“, „Вечная памят…“ - звучаха едно след друго възпоменателните траурни песнопения, изпълнени антифонно от свещенослужителите и певците от мъжкия хор при митрополитската катедрала, застанали този път на дясната певница (а не на хоровия балкон).

В края на панихидата Знеполският еп. Йоан се обърна с топло пастирско слово към присъстващите, в което говори за житейския път на блаженопочиналия. За добрите контакти на българския първойерарх и неговата братска любов към сестрите-поместни църкви и своите събратя бяха думите на викария.

Всички присъстващи с едно сърце и една уста се помолиха да бъде вечна и блажена паметта на патриарх Максим, а тези, които бяха закъснели да вземат молитвено участие в богослужбите, запалиха свещичка в специално уредения траурен кът в храма.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Заупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимГ-н Георги МиковЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗнеполски еп. ЙоанЗаупокойна литургия за патриарх МаксимЗаупокойна литургия за патриарх Максим
« предишна новинаследваща новина »