ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Икона на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство ще бъде дарена на Катедралния храм във Варна

06 февруари 2013 16:05, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Герб на Варненска и Великопреславска св. митрополия

Варненска и Великопреславска света митрополия кани всички жители и гости на град Варна да вземат участие в голямото духовно тържество – посрещането на иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство.

Донасянето на копие на руската икона е по инициатива на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, със съдействието на Балканското атонско сдружение и с личното благословение на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, както и на Санктпетербургския и Ладожки митрополит Владимир.

Светинята, придружавана от делегация от Санкт Петербург, водена от викария на митрополита, епископ Мстислав, и вицегубернатора на града Василий Кичеджи, ще бъде тържествено посрещната на 9 февруари 2013 г. (събота) в 12,00 ч., в Катедралния храм-паметник “Св. Успение Богородично” - Варна.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с епископ Мстислав от Санкт Петербург, Стобийски епископ Наум – Главен секретар на Св. Синод, Главиницки епископ Йоан – викарий на митрополит Кирил, и духовенството в храма ще отслужи молебен пред иконата.

На следващия ден, 10. 02. 2013 г. (неделя), от 8,30 ч. ще бъде отслужена архиерейска Божествена св. Литургия и ще бъде почетена паметта на новите руски мъченици, загинали за вярата по време на комунистическия режим.

Император Николай Александрович е ктитор на катедралния ни храм - през 1901 г. са били дарени 42 по-малки и 3 големи икони, а през 1904 г. още осем икони за средните и северните врати на иконостаса.

Катедралният ни храм е първият паметник, издигнат за увековечаване паметта и за прослава на руските воини и всички загинали за Освобождението на България в Руско–турската война, уникален е и с това, че е посветен и свързан с императрицата-майка на императора освободител - Мария, затова централният престол е посветен на Успението на св. Богородица, северният престол на св. Александър Невски е посветен на самия Освободител Александър Николаевич, а южният престол е посветен на св. Николай Чудотворец, покровител на императора Николай Александрович.

Да споделят духовната радост на варненци, са поканени и представители на държавната власт.

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА СВ. МИТРОПОЛИЯ

 

 

« предишна новинаследваща новина »