ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ловчанският митрополит Гавриил - почетен член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране

08 февруари 2013 19:25, Ловчанска митрополия
Митр. Гавриил - почетен член на КИИП

8 февруари 2013 г. ще остане в най-новата история на българската Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) като изключително значим и вълнуващ ден.

След настойчивото предложение на Великотърновската и Ловешката регионални колегии на Камарата и при особено активната позиция на инж. Николай Николов от Великотърновската колегия, на последното си заседание от 25. 01. 2013 г. Управителният съвет на КИИП одобри с пълно единодушие Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил за приемане в Камарата като неин почетен член.

Според официалното писмо до нейните членове от 31. 01. 2013 г. на инж. Стефан Кинарев, председател на КИИП, митрополит Гавриил е бил избран за удостояване с почетното членство по случай предстоящия през м. септември 2013 г. десетгодишен юбилей на КИИП.

Тържественото приемане на Ловчанския митрополит Гавриил за почетен член на КИИП се състоя днес в зала „Триадица” на Гранд Хотел „София” в столицата и бе единствената точка в дневния ред на заседанието.

Залата бе изпълнена с членове на Камарата, гости и журналисти. Инж. Кинарев разказа и обоснова пред присъстващите това решение на УС на КИИП по следния начин: „Бяхме водени в това свое решение от идеята за духовна помощ и защита. И тъй като културата и религията са това, което крепи една нация и й помага да върви напред, ние потърсихме духовник, който да бъде наш наставник и наша подкрепа. Някои членове на Управителния ни съвет от личните си контакти с Ловчанския митрополит са усетили в него качества, които спечелиха всеобщото ни доверие и затова ние му предложихме почетното членство с надеждата, че той оттук нататък ще ни съветва и наглежда като митрополит на нашата БПЦ. Докато с чужди пари у нас се строят храмове на чужди вери, Негово Високопреосвещенство се е заел с едно трудно, но богоугодно дело – да построи новия катедрален храм на град Ловеч, за което дори продава апартамента си в София... Всички имаме нужда от победа на духа вътре в нас и около нас. И сме убедени, че с това почетно членство полагаме началото на едно сътрудничество, в което ще намираме опора и утеха.”

Към тези затрогващи думи инж. Николай Николов добави: „Ние проектираме магистрали. И затова потърсихме нашия състудент Цветан Методиев Динев, днес Ловчански митрополит. Някога в негово лице България изгуби един проектант на пътища, но спечели духовник, който строи духовните пътища и магистрали за нашия народ...”

След това приветствие, инж. Кинаров връчи плакета и Удостоверението за почетно членство в КИИП на Ловчанския митрополит за радост на всички присъстващи! Владика Гавриил бе сърдечно приветстван и от доц. д-р инж. Богомил Петров - зам.-ректор по научно-изследователска и проектантска дейност на УАСГ; от арх. Алеко Христов – вицепрезидент на Камарата на архитектите в България; от инж. Светослав Глосов – председател на Камарата на строителите в България, и от много гости, състуденти от младежките години и представители на обществеността. Всички те изразиха особеното си задоволство, че проектантско-строителният бранш в България днес си придоби духовен застъпник и наставник в лицето на Ловчанския митрополит, който е дълбоко уважаван от всички.

На уважението и любовта Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил отвърна така: „Благодаря ви сърдечно и се радвам, че след толкова години отново попаднах във вашето семейство! В личното ми семейство моят баща се занимаваше професионално с проектиране и строене, към което и аз винаги съм имал наклонност, и докато бях в Клисурския манастир, постоянно работех и майсторях нещо, паралелно с подготовката ми за изпитите. Надявам се, че ще мога да ви бъда полезен. Убеден съм, че духовникът преди всичко трябва да вдъхва на хората вяра, надежда и любов, и да им носи духовна утеха и полза. Радвам се, че ме удостоявате с това почетно членство и пожелавам на всички ви Божие благословение и България да преуспява по пътя на едно ново духовно възраждане!”

~~~

Още за събитието можете да прочетете в паметната ретроспекция на д-р инж. Иван Каралеев - главен секретар на КИИП, приложена по-долу и озаглавена ЗНАМЕНАТЕЛЕН МИГ В ЖИВОТА НА КАМАРА НА ИНЖЕНЕРИТЕ В ИНВЕСТИЦИОННОТО ПРОЕКТИРАНЕ.

 

 

Снимки

Митр. Гавриил - почетен член на КИИПЗам.-ректорът на УАСГ поднася приветствие към митр. ГавриилЗам. ректорът на УАСГ поднася приветствие към митр. ГавриилВицепрезидентът на Камарата на архитектите в България поднася приветствие към митр. ГавриилПредседателят на Камарата на строителите поднася приветствие към митр. ГавриилЛични приветствия към митр. ГавриилЛични приветствия към митр. ГавриилПлакетът за почетно членство в КИИП на Ловчанския митр. ГавриилЛовчански митр. Гавриил - почетен член на КИИПЛовчански митр. Гавриил - почетен член на КИИПЛовчански митр. Гавриил - почетен член на КИИПУдостоверението за почетно членство на митр. Гавриил в КИИПМитр. Гавриил с г-н Кинаров и г-н НиколовЛовчанският митр. Гавриил - почетен член на КИИППаметна снимка на митр. Гавриил с Управителния съвет и членовете на КИИП

Файлове

« предишна новинаследваща новина »