ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство пристигна на българска земя

09 февруари 2013 10:03, Българска Патриаршия
Иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семейство пристигна на българска земя

Иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство пристигна вчера, 8 февруари, на българска земя.

Петчленна делегация от Санкт Петербург в състав: Лодейнополски епископ Мстислав, викарий на Санкт-Петербургска епархия, протойерей Павел Кудряшов, настоятел на храм „Св. Петър и Павел” в историческия Петерхоф - в който храм се намира оригиналът на светинята, дякон Богдан Полевой, проф. Иван Н. Судоса - секретар при Санкт-Петербургската митрополия, и монах Николай (Бестушев), бе посрещната на летище София лично от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил - Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, преосвещения Знеполски еп. Йоан - викарий на Софийския митрополит, ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел при Софийската св. митрополия, игумен Филип (Василцев) - представител на Московския и на цяла Русия патриарх в България, йером. Зотик (Гаевски) - секретар при Руското подворие, представител на Руското посолство в София, дякон Иван Петков, г-н Андрей Кристов - председател на Балканското Атонско сдружение и членове на Управителния съвет на сдружението, г-н Валентин Тодоров, Янис Панополус, Александър Петров и Николай Бачев. След като пристигна във VIP-залата на летището, иконата бе внесена в специално подготвен салон, където след изпяване на тропари и многолетствие, посрещачи и гости начело с двамата архиереи се поклониха на иконата, осенила българската земя.

Последва размяна на приветствия от страна на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Лодейнополски епископ Мстислав и от страна на Балканското Атонско сдружение - главен организатор на събитието - от неговия председател г-н Андрей Кристов.

В своето приветствие митрополит Кирил изрази огромната си радост и благодарност към Негово Светейшество Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, както и на високопреосвещения Санкт-Петербургски и Ладожки митрополит Владимир, за благословението катедралният храм „Св. Успение Богородично” и цялата Варненска епархийска църква да получат в дар тази светиня. Той сподели, че при посещението си в Санкт Петербург преди две години е видял и се е поклонил на иконата на царските новомъченици в Петро-Павловския събор в Петерхоф и след като е разказал за връзките на варненския катедрален храм с царското семейство, е изразил желанието си варненци да могат да се поклонят на тази икона и да имат за свои молитвени застъпници светите царствени страстотерпци. В края на миналата 2012 г. архиереят бил зарадван от вестта, че в Санкт-Петербургска епархия е направено копие на светинята, което да бъде поднесено в дар на Варна и нейните жители. Митрополит Кирил въздаде слава на Бога за Неговия благ промисъл и велика милост, в интервал от няколко месеца да се съберат в България светогорските икони „Достойно есть”, „Пресвета Богородица - Геронтиса” и „Св. Николай” и иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство.

По време на посрещането на иконата на аерогара София, заминавайки на служебно пътуване, г-н Сергей Станишев - председател на ПЕС и ВС на БПС, се поклони на светинята и получи благословение от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и Лодейнополския епископ Мстислав.

От летище София иконата, руската църковна делегация и посрещачите отпътуваха за Троянската света обител на път за Варна.

Катедралният храм „Успение на Пресвета Богородица” във Варна, който ще получи в дар и ще съхранява иконата, е издигнат в памет и за прослава на загинали руски воини в Руско–турската война за Освобождението на България. Неговият централен престол е посветен на Успението на св. Богородица - в чест на императрицата-майка НВ Мария, северният престол - на св. Александър Невски - в чест на Царя-Освободител Александър Николаевич, а южният престол е посветен на св. Николай Чудотворец - покровител на император Николай Александрович. Интересен факт е и, че варненският катедрален храм е построен по плана на основите на Петро-Павловския събор в Петерхоф, където се съхранява оригиналът на иконата.

Проскинитарият с иконата на царствените новомъченици ще стои на южната стена на храма като естествено продължение на иконостаса, под надписа, свидетелстващ, че император Николай Александрович е ктитор на катедралния храм.

Проскинитарият е изработен от липа в стила на катедралния иконостас от майстора дърворезбар Ивайло Елшишки, чието дело са и проскинитариите на наскоро дарените на Българската православна църква светини „Пресвета Богородица - Достойно есть”, „Пресвета Богородица - Геронтиса”, както и проскинитарият на иконата на св. Николай, която ще бъде в храма на Руското подворие в София „Св. Николай Чудотворец”.

Копието на иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство, което пристигна във Варна, е дело на Светлана Валериевна Богатова.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Валентин Тодоров

 

 

Снимки

Иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семейство пристигна на българска земяИконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семейство пристигна на българска земяИконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семейство пристигна на българска земяИконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семейство пристигна на българска земяИконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семейство пристигна на българска земяИконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семейство пристигна на българска земяИконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоПетро-Павловският събор в Петерхоф
« предишна новинаследваща новина »