ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Търговище отдава почит на Нюйоркски митрополит Андрей

14 август 2012 09:40, Българска Патриаршия

На 09 август 2012 година се навършиха 40 години от смъртта на Нюйоркски митрополит Андрей. Бележит дипломат в расо и строител на величавото здание на задграничната ни църква в Северна Америка и Австралия, допринесъл за свалянето на схизмата.

В деня на св. ап. Матия, в храм „Свети Йоан Рилски”, гр. Търговище, бе отслужена света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с Главиницкия епископ Йоан – викарий на Варненския митрополит, ставрофорен иконом Славчо Проданов - архиерейски наместник на гр. Търговище, протойерей Димитър Байков и свещеници от Търговищка духовна околия. В своята проповед митрополит Кирил много развълнуван припомни житейския път на Негово Високопреосвещенство митрополит Андрей: „Стоян Петков е роден на 31.XII.1886 г. в с. Врачеш, Ботевградско, но детските и юношеските му години преминават в Търговище, където се преселват родителите му. Учи в Софийската духовна семинария 1904-1909 г., след което продължава образованието си в историко-филологическия факултет на Софийския университет. През 1911 г. заминава за Русия, където с конкурс спечелва стипендия за Московската духовна академия. През 1914-1915 г. участва в Руската армия като доброволец - секретар в І отряд на Държавната дума. Награден с Георгиевски медал за храброст - ІV степен и Станиславски медал за усърдие. През 1916 г. се завърнал да продължи образованието си в Московската духовна академия и получил научна степен "кандидат на богословието". От 1919 г. до началото на 1921 г. бъдещият митрополит работи във Вероизповедния отдел на министерството на външните работи. От 1921 до 1926 г. учителства в Софийската духовна семинария. През това време основава Православни библейски курсове, които провежда преди всичко в храм "Св. Николай Чудотворец" (до Софийската митрополия) и в отделни райони из страната и допринася за разпространяването на православната вяра. От 1925 до 1929 г. е началник на културно-просветния отдел на Св. Синод. На 14.XII.1928 г. е постриган за монах, с името Андрей, в Черепишкия манастир "Успение Богородично" от Старозагорския митрополит Павел, който го ръкополага на следващия ден за йеродякон, а на 16.ХІІ. - за йеромонах. На 30 декември с. г. в Синодалния параклис "Св. цар Борис" го възвежда в архимандритско достойнство. На 20.IV.1929 г. в катедралния храм-паметник "Св. Успение Богородично" на гр. Варна е ръкоположен за Велички епископ и става викарий на Варненския и Преславски митрополит Симеон до кончината му - 1937 година.

През 1937 г. Св. Синод изпраща Величкия епископ Андрей да управлява Американската българска епархия в Ню Йорк, САЩ. През септември 1942 г. епископ Андрей е изпратен от Св. Синод да организира погребението на починалия в Цариград екзархийски наместник, епископ Климент Главиницки. След погребението епископ Андрей остава в Цариград до март 1945 г. като екзархийски наместник. Като такъв, заедно с митрополитите Борис Неврокопски и Софроний Търновски води преговорите с Вселенската патриаршия за вдигане на схизмата от БПЦ. След завършването на преговорите заминава за епархията си в САЩ. На 26 юли 1947 г. в Бъфало, щата Ню Йорк, епархийският избирателен събор, излъчен от клира и миряните, избира Величкия епископ Андрей за Американски митрополит. След като БПЦ създава три епархии в САЩ, Канада и Австралия, той остава Нюйоркски митрополит.”

Веднага след св. Литургия Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил с Главиницкия епископ Йоан и всички духовници отслужи панихида в памет на митрополит Андрей, чийто гроб се намира в притвора на храм „Свети Йоан Рилски”.

Гости на службите бяха кметът на гр. Търговище д-р Красимир Мирев, областният управител – г-н Митко Стайков, депутатът от БСП г-н Румен Такоров, г-н Валери Симеонов – Секретар на Общината и др.

За поколение граждани от Търговище името на Нюйоркския митрополит Андрей е свързано със спомените и разказите за неговата огромна ерудиция, пословична скромност и общителност, за предразполагащата му кротост и добронамереност, за блестящото му красноречие на проповедник. Много често в писмата си до архиерейския наместник, иконом Васил Коев, владиката пише: „Израснах в Джумая /дн. Търговище/, научих се да обичам нашите съграждани, те са добри християни и мили хора. Предай им моето благословение и моите поздрави, кажи им, че и да съм на другия край на света, ще се моля за тях, ще ги помня и обичам. Нека Господ Иисус Христос винаги бъде с тях и ги пази.”

През дългите години, прекарани в новия свят, въпреки многото трудности, съпътстващи архипастирското му служение, митрополит Андрей не забравя Търговище и често, според възможностите си, извършва дарение на двата храма, а с дарени от него средства Общината закупува пречиствателна станция за питейна вода. Градът е отдал нужната почит на този голям радетел на Православието. Неговото име носи Английската гимназия и най-дългата улица в гр. Търговище.

Благодарим и свеждаме глави!

Вечная памет!

Текст и снимки: презвитера Валентина Проданова

 

 

« предишна новинаследваща новина »