ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство - ПРИВЕТСТВЕНИ СЛОВА

10 февруари 2013 21:20, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство

Варненска и Великопреславска света митрополия, 9.02.2013 година. Християните, жителите, гостите, миряните на морската ни столица са в очакване на нова света икона. Точно в обявения час 12,00 тя пристигна. Иконата на светия император Николай и на неговото семейство духовно сближи Санкт Петербург, Петерхоф и Варна. Тя идва при българския народ в навечерието на годишнината от Освобождението на България от османско владичество.

Нека да си припомним, че след прочитане на Манифеста за обявяване на войната, местните архиереи или свещеници, като разяснявали на християните с какво могат мирните жители да помогнат при настъпилите военни събития, те казвали: „Най-важно и могъщо средство, достъпно за всички, това е молитвата, съединена с жива вяра!” С прекрасно молитвено обръщение по същия повод завършва по това време Донският архиепископ Платон Городецки: „А Ти, милосърдни Господи, чуй нашите молитви, и като вникнеш в тях, помогни на нашия цар да прекрати скърбите на нашите братя. Те отдавна, много отдавна страдат под тежкото иго на неверниците, много кръв са пролели за вярата Христова, ден и нощ викат към Тебе да ги избавиш от нападналите ги злини. Умилостиви се над тях, Господи! Направи настоящите наши дни, дни на отмъщение за техните невинни страдания и облекчи положението им...” По същото време специални молебени с коленопреклонение и молитва за победа над врага били извършени на 20 ноември 1876 г. в присъствието на главнокомандващия Дунавската армия, а на 24 април 1877 г. – в присъствието на императора. По такъв начин представителите на руското войнство, по подобие на Дмитрий Донски, взели благословението на небесния застъпник, игумена на Руската земя – преп. Сергий Радонежки.

 

На 9 февруари 2013 г. пред катедралния храм „Св. Успение Богородично” се състоя военен ритуал с отдаване на военни почести и изпълнение на химните на Република България и на Руската федерация от Оркестъра на Военноморските сили в гр. Варна. Иконата на светия император Николай Александрович ІІ и неговото семейство беше посрещната от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и духовници от епархията. За да я посрещнат, присъстваха официални гости и представители на местната власт: кметът на Варна Кирил Йорданов, Христо Бозов, зам.-кмет на град Варна, Николай Апостолов, председател на Общинския съвет, Коста Базитов, областен управител, Пламен Манушев, зам. областен управител на град Варна, камандващия ВМС на Р България, адмирали и войни от резерва. Присъстваха много жители, гости на град Варна. Сред гостите бе и генералният консул на Руската федерация във Варна Юрий Александрович Соловьов. Много руски граждани постоянно пребиваващи във Варненска и Великопреславска епархия дойдоха да посрещнат иконата.

Представителите за средствата за масова информация като БНТ, БНР, БТВ, регионални местни издания със своите репортажи направиха съпричастни хиляди радиослушатели и зрители.

След Молебена бяха произнесени следните слова:

Слово на Негово Високопреосвещенство Вaрненският и Великопреславски митрополит Кирил - Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол:

„Ваше Преосвещенство,

Скъпи владико, представител на Светейшия Патриарх на Москва и цяла Русия Кирил,

Ваши Преосвещенства,

Възлюбени в Господа отци, братя и сестри,

Уважаеми господин Кмет,

Уважаеми господин Председател на Общинския съвет, гр. Варна,

Уважаеми господин Областен управител,

Ваше превъзходителство, Генерален консул на руската федерация във Варна,

Ваше Високопреподобие, представител на Руския патриарх в София,

Представители на Общинския съвет,

Ваше превъзходителство, представител на Украйна в България,

Уважаеми господин Кристов, председател на Балканското атонско движение,

Възлюбени в Господа, братя и сестри,

Отново и отново трябва да въздадем благодарение и поклонение пред всемогъщия Господ Бог, за всичките Негови благодеяния, които постоянно Той излива върху нас, върху цялото творение.

И ето днес, ние се удостоихме да получим поредната икона, след тази на „Геронтиса” (Старица) от Света гора. Днес получаваме свещен дар от Санкт Петербург с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и на Негово Високопреосвещенство Санкт-Петербургски и Ладожки митрополит Владимир, благодарение на неговия викарий Лодейнополски еп. Мстислав, заедно с представителна делегация, със свещеника Павел, от храма „Св. ап. Петър и Павел” в Петерхоф.

Те донесоха тази икона на светия страстотерпец цар Николай Александрович и неговото семейство, който е ктитор на нашия катедрален храм. Тези икони, които виждате на иконостаса, повече от 40, са негово дарение. Нека да припомним, че митрополит Андрей Американски, когато е следвал в Санкт-Петербургската духовна академия е бил духовен наставник на царското семейство и особено на неговите деца. Така че страстотерпецът император е много свързан с България, с Българската православна църква и нашия катедрален храм. Ние се радваме и се гордеем с това, особено като виждаме, че с Божията благодат се удостоихме с неговата икона тук, която да ни напомня, освен надписа, който е на иконостаса на престола на Св. Николой Чудотворец, където се казва „иждивениемъ благочестивейшаго царя Рускаго Николая Александровича”, вече като канонизиран да имаме и неговата света икона за поклонение.

Също като свидетелство на тези неразривни православно-християнски връзки и Христова любов. Защото знаем, че руският народ именно със своята силна вяра в Бога и състраданието на българския народ, освободи нас от османско владичество и фашизма. Нека да се молим, да се радваме, че имаме толкова много застъпници - Божията майка, св. Александър Невски, сега още един - император свети Николай Александрович, за да ни помагат в нашето служение като православни християни. Независимо къде се намираме. Защото и владиката, и всички, които заемат различни постове, се нуждаят от Божията помощ и подкрепа. Нашите сили са ограничени. Ние трябва да правим всичко възможно, което зависи от нас. Но когато вече нещата излизат извън нашите възможности, тогава именно е необходима Божията помощ.

Аз благодаря на всички вас! На официалните лица, на православните християни, на представителите на различните институции, преди всичко на военноморското войнство, които заедно с Военноморския оркестър са на такива тържества, и особено сега, в случая за императора светец. Нека Господ по молитвите на светия цар Николай Александрович да ни помага, за да вършим достойно своето служение, за да можем да се обновим духовно преди всичко самите ние. Само такива здрави и морални личности ще могат да обновят цялото наше общество.

Спаси Господи, Ваше Преосвещенство, предайте нашата признателност, дълбок поклон на Светейшия патриарх Кирил, за неговата отеческа любов, която често се проявява към православния български народ и при неговото посещение в България. По време на срещата на представителите на поместните православни църкви във Варна той служи заедно със нас. Всички представители на местната власт, представителите на ВМС на Република България го помнят с любов. И ние го помним с любов, ние ще се молим за неговото здраве и Господ да му помага, на него и на владиката Владимир в трудни моменти за цялото православие. И у нас, и в другите православни страни имаме необходимост от тези молитви. И просим да измолвате молитви за нас. Предайте на Светейшия патриарх Кирил и на владиката Владимир да не ни забравят в своите молитви. Спаси Господи, на многая и благая лета!”

 

Приветствие-отговор на Негово Преосвещенство Лодейнополски еп. Мстислав, викарий на Санкт-Петербургска епархия:

„Ваше Високопреосвещенство, многоуважаеми митрополит Кирил,

Уважаеми представители на местната власт,

Депутати,

Ваши превъзходителства,

Драги отци, братя и сестри,

Днес с особена радост са изпълнени нашите сърца и с благословението на Светейшия патриарх на Москва и цяла Русия Кирил сме тук във Варна. Принасяме дар - тази икона на страстотерпеца свети Николай Александрович и неговото семейство, покровители на нашия град и покровители на вашия град и на България.

Ваше Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, наместник на Светия Синод на БПЦ и на Софийския митрополит, с огромна радост изпълнявам поръчението на Санкт-Петербругската митрополия и акта на дарение.

Този акт е специален и е дарен за град Варна. Макар и символичен, актът е дарение и за годишнината – 600-те години, които се навършват от началото на управлението на фамилията Романови. Разбира се, традиционните руско-български връзки съществуват от дълбока древност. Още повече, че по време на императорското управление на Николай Александрович ІІ, както на държавно равнище, така на църковно равнище се явява за пример и строителството на Успенския катедрален храм „Свето Успение Богородично”, чийто ктитор се явява той. Благодарение на император Николай Александрович ІІ, който всячески е помагал за благоукрасяването и дарителството на храма, са положени 43 икони. И днес помощник и покровител на варненския катедрален храм се явява свети Николай, който пребивава в обкръжение на тези икони. Така Господ изпълни желанието на Вашето сърце, многоуважаеми Владико, когато бяхте на честванията по повод празника на свети Александър Невски в Санкт Петербург.

Духовната връзка между Санкт Петербург и Варна днес е дълбоко символична. На днешния ден, когато предаваме иконата, в Русия се отбелязва Съборът на мъчениците, където централно място заемат царското семейство. Жителите на град Варна, нашите съотечественици, които живеят тук, гостите и многото туристи, които го посещават, вярваме, че чрез тази дивна икона ще отправят молитви, а тя ще заеме достойно място в храма.

Изразявам дълбока благодарност на Балканското атонско общество, на неговите ръководители, които спомогнаха тази свята икона да дойде от Санкт Петербург във Варна. Пожелавам на Ваше Високопреосвещенство митрополит Кирил, на клира, на паството на Вашата епархия, повече Божие служение в Христовата Църква и на боголюбивия български народ. С братска любов в Христа, Владимир митрополит Санкт-Петербургски.”

Многоуважаеми митрополит Кирил, позволете да Ви поднеса дар от Негово Високопреосвещенство митрополит Владимир, който е свидетелство за любовта, и включва кръст и панагия. Свидетелство за тези молитви, които извършвате като представител на БПЦ, като светител на град Варна. Да ни е честит празникът!

Уважаеми Владико, митрополит Кирил, благодарение на Вас, на тези труженици, на тези миряни, които носят послушание и са тук под омофора Ви, искаме да изкажем благодарност на представителите на Атонското балканско общество и Андрей Кристов, които в продължение на много години помагат на вас, на хората, които живеят и се трудят и извършват подвиг на Атонската св. гора. Аз желая, Господ и по милостта Божия, и по молитвите на Ваше Светителство и нашия владика, на всички, които пребивават на Атон, благодарение, на Неговата помощ да получат благословение от Царското семейство и, разбира се, от покрова на Царицата Небесна, и да изразим благодарността си днес към нея. На благая и многая лета!

 

Протосингелът на Софийската митрополия отец Ангел Ангелов сподели свои мисли за читателите на сайта на БПЦ:

„Първо, много съм радостен, че станах свидетел на едно такова дивно събитие. То беше много тържествено. Ето сега, всички онези, които се черкуват в този храм, гостите на храма, въобще вярващите на град Варна имат ново попълнение. Царското семейство, което вярваме стои пред Божия престол и застъпничи с горещите си молитви за всички нас, които вярваме в нашия Господ Иисус Христос. Това е дивното. Това е силата на Православието, която разчупва всички граници, защото Православието няма граница. То е Вселенско. Даденият светец, просиял в съответната страна, става светец на всички нас, вярващите в Христа”.

Материала подготви: Петко Колев

 

 

Снимки

Варна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство
« предишна новинаследваща новина »