ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

НА 16 АПРИЛ 2009 - ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК, ПРИКЛЮЧИ СЕДМОТО МИРОВАРЕНЕ В БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

17 април 2009 07:55, Отдел "Връзки с обществеността"
Освещаването на Мирото 01

Това е едно изключително важно и отговорно събитие за Православието.

Право да варят и да освещават сами свето Миро имат само самостоятелните православни църкви. Днес миро варят и освещават сами: Вселенската патриаршия, Руската патриаршия, Румънската и Сръбската патриаршии. Българската православна църква е патриаршия от Х век, но до нас не са достигнали сведения за мироварене през Средновековието.

В най-новата си история, БПЦ добива право сама да вари и освещава миро през 1945 г. - след вдигането на наложената й схизма. Нашата Църква не закъснява да се възползва от това свое право. Първото мироварене става през 1950 г. след старателна подготовка за това важно събитие. Следващите са съответно: през 1961, 1974, 1988, 1995 и 2002 г. Мироваренето, което приключи вчера е седмо поред.

Освещаването на мирото се извършва по време на светата Василиева Литургия на Велики четвъртък веднъж на няколко години.

Мироваренето е дълъг и сложен процес който продължава три седмици и половина. Започва на Неделя Кръстопоклонна и приключва с освещаването на мирото на Велики Четвъртък. Основните съставки са: чист зехтин и чисто бяло гроздово вино към които се прибавят над 30 различни видове ароматни билки, благовонни масла и смоли в строго определено съотношение и начин на приготовление. Мирото се вари от духовници при непрекъснато бъркане и при непрестанното четене на Новия Завет в продължение на три дена. Началото на варенето задължително се поставя от Предстоятеля на Църквата, който извършва и освещаването на новото миро.

Светото миро се използва при Тайнството "Миропомазване", непосредствено след Кръщението на даден човек. Използва се и при освещаване на храмовете и помазването на цар при възкачването му на престола.

Готовото Свето миро се съхранява в специални съдове наречени "конкуми" в специално помещение в Светия Синод. От там, под строг контрол, се раздава по епархиите и храмовете.

На 16 април 2009 г., Велики Четвъртък, Негово Светейшество Българският патриарх Максим, 16 архиереи на Българската православна църква и много свещенослужители се събраха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София, за да вземат участие в това изключително събитие за нашата църква – освещаването на Мирото.

Пълната статия можете да прочетете в Църковен вестник

Кратко видео от освещаването:

част първа -

част втора -

част трета -

Снимки и видео: Неделчо Великов
Озвучаване: Доброслав Иванов

 

 

Снимки

Освещаването на Мирото 02Освещаването на Мирото 03Освещаването на Мирото 04Освещаването на Мирото 05Освещаването на Мирото 06Освещаването на Мирото 07Освещаването на Мирото 08Освещаването на Мирото 09Освещаването на Мирото 10Освещаването на Мирото 11Освещаването на Мирото 12Освещаването на Мирото 13Освещаването на Мирото 14Освещаването на Мирото 15Освещаването на Мирото 16Освещаването на Мирото 17Освещаването на Мирото 18

Видео

Освещаването на Мирото

Аудио

МИРОВАРЕНЕ

следваща новина »