ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛУЖЕНИЕТО НА МИРЯНИТЕ ПРЕЗ ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ВЕК - статия на НВпр. ЙОСИФ, митрополит на САЩ, Канада и Австралия

11 февруари 2013 12:02, Българска Патриаршия
Духовните водачи и миряните - йерархия и взаимно служение (24. 09. 2010 г.)

Многообични в Господа читатели на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия,

Във връзка със зачестилите напоследък и съвсем тенденциозно провокирани дебати относно мястото на миряните в живота и управлението на Църквата ни днес, предлагаме на вашето любезно внимание многополезната статия на Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия ЙОСИФ - говорител на Св. Синод на БПЦ-БП по подготовката на Патриаршеския избирателен църковен събор и председател на Централната комисия по подготовката и провеждането на ПИЦС`2013 (цялата статия можете да прочетете тук: http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=376).

Надяваме се, че този задълбочен и направен с много любов архипастирски анализ на ролята на миряните в църковния живот, трайно и на всички ще изясни истината, че в това отношение Българската православна църква е вярна пазителка на автентичната традиция на Едната, света, съборна и апостолска Църква, а именно че:

~ За БПЦ нейните миряни са царствено свещенство според широкото библейско разбиране на святото лично служение в име Божие на всеки православен вярващ: защото Господ казва: "Ако слушате гласа Ми и пазите завета Ми, ще бъдете Мой избран народ измежду всички народи, защото цялата земя е Моя, и вие ще Ми бъдете царство от свещеници и народ свет" (Изх. 19:5-6). Тези Божии думи св. ап. Петър разяснява така: "И така, за вас, вярващите, Той е драгоценност, а за невярващите - "Камък, Който отхвърлиха зидарите, но Който стана глава на ъгъла", и "Камък на препъване и Камък на съблазън", о Който се те препъват, като се не покоряват на словото; за това са и отредени. Но вие сте род избран, царствено свещенство, народ свет, люде придобити, за да възвестите съвършенствата на Оногова, Който ви е призовал от тъмнина в чудната Своя светлина; вие именно, които някога бяхте не народ, а сега сте народ Божий; които бяхте непомилувани, а сега помилувани" (1 Петр. 2:7-10).

~ Същевременно в БПЦ се препотвърждава йерархическото устроение на Църквата Христова. Защото неин Глава е сам Господ Иисус Христос, на Чиито тайни и на Чиято благодат най-първи служители и незаменими разпоредници са духовниците начело с епископа - както св. апостол Павел ни учи: "Нека всякой човек ни счита за служители Христови и разпоредници на тайните Божии". Епископът е този, който обединява хората и който трябва да бъде "образец за верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота" (1 Тим. 4:12). Епископатът и ръководеният от него клир са без съмнение легитимните духовни водачи на миряните, доколкото първите притежават апостолското приемство и опазват вярата чиста и непорочна. Св. Киприян Картагенски неслучайно е написал: "Единството на Църквата е предадена от Господа чрез апостолите на епископите, техните приемници" (Epist. 42, ad Cornelium, c. 3; Migne, PL., t. III, col. 729).

В този смисъл всяка претенция на определени миряни да си присвоят и самовъзложат по-големи права в живота и ръководенето на Църквата извън онези мирянски правомощия, които са описани в Устава на БПЦ-БП, следва да се възприемат като неумереност и нездрава ревност, които съвсем не съдействат за възрастването на Църквата ни, а тъкмо напротив - внасят в църковния живот напрежение, съблазън и раздор. Да се вслушаме в словата на св. Киприян Картагенски, който ни посочва, че "гордите и непокорни хора и врагове на Божиите свещеници отстъпват от Църквата или въстават против нея".

Затова да помним съвета на св. апостол Павел: "За нищо не съдете преди време, докле не дойде Господ, Който и ще изнесе на виделина тайните на мрака и ще извади наяве намеренията на сърцето; и тогава похвалата ще бъде всекиму от Бога" (1 Кор. 4:5).

Текст: Десислава Панайотова
Снимка: Атанас Димитров

 

 

« предишна новинаследваща новина »