29 януари 2023, неделя

Неделя 15 след Неделя подир Въздвижение на Закхея. Пренасяне мощите на св. Игнатий Богоносец. Св. мчк Димитрий Сливенски. Гл. 8,утр. ев. 11, ап. 1 Тим. 4:9-15 (с. 291), лит. ев. Лк 19:1-10
church

„Християнски живот в общност“ – беседа на Браницкия епископ Пахомий в енорийския център на храм „Св. св. Кирил и Методий“

| Автор: Софийска света митрополия

DSC_4760-660x330.jpg

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 4 май 2022 г. столичният храм „Св. св. Кирил и Методий“ (на Женския пазар) за пореден път възстановява своя цикъл от открити православни беседи. В чест на Христовото Възкресение и победата на Живота скъп гост в Енорийския ни духовно-просветен център ще бъде Негово Преосвещенство Браницкият епископ Пахомий (Лозанов), ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

След прекратяване на паузата, наложена заради епидемичната обстановка в страната, ще имаме възможност да се насладим на епископската беседа на тема: ХРИСТИЯНСКИ ЖИВОТ В ОБЩНОСТ.

Тя ще засегне въпросите за общностния характер на православния начин на живот в различните му форми и измерения – монашество, семейство, енория, Църква. Във време на отчуждение и дезинтеграция в обществото, Църквата неподправено изявява своята същност на Тяло Христово, което приобщава в себе си всекиго, който обича Бога и Му се доверява. Църквата като дом, като кораб на спасение, като среда на тайнствено-благодатно и социално общение ни съчетава с Христа и едни с други. Въпросът за тази уникална реалност и начин на духовно общуване и единение остава все така съществен за всяко поколение християни. Примерът на Църквата и нейният живот в общност е и силен знак пред съвременния секуларизиран и променлив свят за това къде се пазят устойчивите и неизменни ценности на човечността и любовта, на истинската солидарност и братство.

Заповядайте на 4 май (сряда) 2022 г. в Енорийската ни лекционна зала.

Начало: 18:30 ч.

 храм „Св. св. Кирил и Методий"

ул. „Г. Вашингтон" № 47

Енорийски център, ет. 1

гр. София