17 април 2024, сряда

Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church

"Любовта прогонва страха" - излезе първа по рода си книга за св. Антоний Велики

| Автор: Весела Игнатова

Книга за св. Антоний Велики

В навечерието на храмовия празник на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ излезе от печат книгата “Любовта прогонва страха“, подготвена от един от храмовите духовници, известен със своята начетеност и ерудиция - ставроф. ик. Антон Вълчанов.

Книгата, превод на отец Антон от френски език, разказва за живота и духовните поучения на преподобни Антоний Велики - основоположник на източното монашество.

В това първо по рода си издание за св. Антоний българският читател може да се запознае с оригиналния животоописателен документ, дело на св. Атанасий Александрийски, да почерпи от духовния опит в писмата на преподобния, както и да възхвали светеца с богослужебни текстове от службата му на празника (17 януари), заедно с „Акатист на св. Антоний Велики“, който за първи път излиза на български език, а накрая да проследи кратката история на неговите св. мощи.

Изключително интересни са писмата на светеца до различни манастири - основани и духовно направлявани от него, но пряко ръководени от любимите му ученици Макарий, Амато и Амон (първите двама са присъствали на смъртта му и са погребали тялото му по указание на светеца на скрито и неизвестно място).

Интересeн е фактът, че оригиналните писма на св. Антоний са написани на коптски език, което е доказано по безспорен начин през 1934 г. През 986 г. те са преведени от учениците му на арабски език в неговия манастир в пустинята Ел Араба, след което се разпространяват и на сирийски, грузински и латински.

Книгата “Любовта прогонва страха“ може да намерите в църковните магазини на столичните храмове „Св. Неделя“ и „Св. Седмочисленици“ и книжарници "Хеликон" в цялата страна, цена - 10,00 лв.

+++

Попитали преподобни Антоний: „Какво трябва да се спазва, за да се угоди на Бога?“

Старецът отговорил: “Спазвай това, което ще ти препоръчам: където и да ходиш, имай Бога през цялото време пред очите си; каквото и да правиш, постъпвай според свидетелството на Свещ. Писание; в каквото и място да се намираш, не се мести тъй лекомислено! Пази тези три предписания и ти ще бъдеш спасен!“

Текст: Весела Игнатова