16 юли 2024, вторник

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски
church

„Самоковската епархия като огнище на Христова вяра и родолюбие“ – беседа в Софийска митрополия

| Автор: Софийска света митрополия

jic-scaled.jpg

На 12 февруари, в Обучителния център на Софийска света митрополия ще се проведе тематична беседа от цикъла „Живата история на Църквата“.

Този понеделник от 18:30 ч. темата ще бъде „Самоковската епархия като огнище на Христова вяра и родолюбие“. Със светците на духовното средище, значимостта на художествената школа и делото на просвещението в нея ще ни запознае новият водещ на тематичния цикъл – ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия.

Модератор на беседата ще бъде Пламен Михайлов, който е и докторант в историческата катедра на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.

Заповядайте!

+++

Беседите в Обучителния център на Софийската св. митрополия се провеждат всеки понеделник от 18:30 ч., на четири тематични цикъла:

+ „Светите отци и съвремието“ – четене и обсъждане на душеполезни слова от светиите;
+ „Православните богослужения“ – смисъл и символика на вечернята, утренята, литургията, тайнствата;
+ „Изграждане и запазване на семейството“ – срещи за духовна и психологическа подкрепа;
+ „Живата история на Църквата“ – разкази за свети места и събития от миналото с отражение в духовния живот днес.

Обучителният център на Софийска митрополия се намира на ул. „Съборна“ № 11, вратата вдясно от входа на старинната църква „Св. Петка“, по стълбите на последния етаж.

Записите на беседите се излъчват в сряда и петък от 18:00 ч. в ефира на православно радио „Епархийски глас“ на адрес: https://mitropolia-sofia.org/radio/ . Архивните издания са достъпни също така в каналите на „Епархийски глас“ в Youtube и Spotify.