17 април 2024, сряда

Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church

„Смисълът на живота“ от княз Евгений Трубецкой – ново издание на Софийска света митрополия

| Автор: Софийска света митрополия

Front-Cover-E_N_Trubetskoy.jpg

В дните преди светлия празник на Христовото Възкресение Софийска митрополия с радост съобщава, че богословската ни книжнина се обогати с още едно ценно издание: книгата Смисълът на живота от княз Евгений Николаевич Трубецкой (1863-1920 г.). Този труд на бележития руски философ, общественик и човек на Църквата, писан преди и по време на държавния преврат в Русия от 1917 г., представлява своеобразно обобщение на цялото творчество на този автор и заема изключително място не само сред собствените му съчинения, но и в руската религиозна философия изобщо. Той продължава да бъде актуален и днес, повече от столетие след своето написване, тъй като за човешката мисъл разглежданата в него тема е практически вечна.

Въпросът за смисъла на живота княз Е. Н. Трубецкой е разгледал едновременно от философска и от богословска гледна точка, на базата и на своя личен опит от живота във вярата и в Православната църква, с която той е бил дълбоко свързан. Нещо, което му е помогнало, във време на тежки изпитания за вярата и рухването на всички устои, когато светът около него се е събарял и събитията, на които той е ставал свидетел, да са говорели повече за безсмислица, за отсъствие на всякакъв смисъл, да достигне до безкомпромисно утвърждаване на смисъла на живота и на човешкото творчество. А това несъмнено прави неговия труд интересен не само за философската аудитория, но и за хората на Църквата и на християнската вяра.

На български език книгата излиза в превод на Борис Маринов и под редакцията на Димитър Спасов, отпечатана от печатница „Артграф“. Преводът е извършен по второто руско издание, отпечатано в Берлин през 1922 г., от книгоиздателство „Слово“. Както и всяко друго издание на Софийска митрополия, тя излиза с отеческото благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, посветена на светлата памет на о Бозе почившия наш свещеник и непрежалим събрат ставрофорен иконом Ангел Ангелов († 24.11.2021 г.) – председател на старинния столичен храм „Света Софѝя – Премъдрост Божия“ и Духовен надзорник на Софийска епархия, който беше и главният инициатор за нейната поява.

Книгата е с твърди корици и корична цена от 25 лв., а интересуващите се от нея ще могат да си я закупят от домакина на Софийска света митрополия г-н Кольо Лозанов.

За контакт: гр. София, ул. Калоян №7, ет. 1, стая 7, тел.: 02/ 987 74 89, 0879 259 293.