28 януари 2023, събота

Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски. Преп. Паладий Пустинник ◑
church

„Срещи със смъртта“ - нова книга на отец Владимир Дойчев

| Автор: Софийска митрополия

'Срещи със смъртта' - новата книга на свещ. Владимир Дойчев

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит излезе от печат втората книга с есета и проповеди на свещеник Владимир Дойчев. Тя е озаглавена „Срещи със смъртта“ и съдържа 21 текста. Целта на тази книга е да бъде започнат разговор за теми, които често са избягвани или игнорирани, но всъщност са най-важните. Неслучайно сборникът излиза в светлите дни, в които празнуваме Възкресение Христово. Книгата се явява естествено продължение на излезлия преди година сборник с проповеди на отец Владимир - „Среща с Живота“, който заради големия интерес беше преиздаден три пъти.

Новата си книга самият отец Владимир анонсира така: „Пиша това, за да защитя „моите“ покойници. Моите приятели – покойниците. Защото и те имат права. Но никой не се бори за тях! Поменът за починалите не е някаква абстракция. Той има свои конкретни измерения. Конкретни лица. Дори и да става дума за хора, отишли си преди векове. Ако седна да ви разказвам ежедневието на свещеника, ще се получи не кратък текст, а голяма книга. Изпращал съм всякакви личности до вратата на смъртта. Млади и стари, бедни и богати. Такива, с които беше приятно да общуваш. И такива, които бяха тежки дори за гледане. Всички те, всички, на които съм затворил очите, ми показаха чудото на Божията грижа за човека. И всички те са достойни. Всички те са прекрасни. Всички те са ми приятели. Не съм забравил нито един от тях.“

~~~~~~~~~~~~~~

"Срещи със смъртта" може да бъде намерена в големите столични църковни книжарници или да бъде поръчана по интернет на е-мейл knigi@outsideri.org или на телефон: 0884 029 264.

Свещеник Владимир Дойчев служи в храмовете „Св. Наум Охридски“ и „Въведение Богородично“ в жк „Дружба 1”, София. Понастоящем той е и директор на Синодално издателство.