25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

"Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" огласи Виена

| Автор: Българска Патриаршия

'Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният' огласи Виена

За първи път от 100 години насам, в катедрлата "Св. Стефан" във Виена, се организира събитие от друга държава. С тържествен концерт на камерния хор "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" беше отбелязан краят на българското председателство на Съвета на ЕС и символичното му предаване на Република Австрия. Дипломати, политици и гости останаха очаровани от изпълненията на православни песнопения и таланта на българските певци.

Камерният ансамбъл изпълни с великолепните си гласове катедралата и впечатли публиката и официалните гости с православни песнопения от различни епохи, като "Полиелей на българката" (14 век), "Воскресения день" (19 век), "Терирем", "Хвалите Господа с небес", както и класически песнопения като "Отче наш "на Н. Кедров, "Господи помилуй", "Многая лета" и много други.

Концертът, състоял се на 12 юни, бе част от културната програма на българското председателство на Съвета на Европа и своеобразен поздрав към Австрия, която поема щафетата от 1 юли.

Специален гост на тържествения финал на българското европредседателство бе министърът на културата на Р. България Боил Банов. Събитието уважиха около 500 души. Катедралата "Св. Стефан" във Виена е един от символите на австрийската столица и рядко отваря врати за събития от чужди държави. Концертът на камерния ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" с диригент Кристиан Попов бе ярко изключение в последните сто години.

Материалът е със съкращения. Автор: Катя Крeмзер, в-к "Труд"