17 април 2024, сряда

Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church

„Във вихъра на танца”

| Автор: Видинска митрополия

„Във вихъра на танца”

На 15 март във връзка с Националния празник на Унгария, във Видин в залата на Държавната филхармония се състоя тържествен концерт под наслов „Във вихъра на танца”.

Празничният концерт бе изнесен от танцов ансамбъл ”Мишина”, който гостува на Видин, за да отбележи заедно с жителите на града една достойна дата от своята история, дала сила на цял свят и подтикнала много народи да говорят за свобода.

Танцовият ансамбъл пристига от гр. Печ, който за 2010 г. е обявен за европейска културна столица и където е роден великият унгарски революционер, държавник, политик и общественик Лайош Кошут.

На празничния концерт присъстваха и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий, както и духовници от Видинска митрополия.

Слово във връзка с празника произнесе Нейно Превъзходителство г-жа Юдит Ланг, посланик на Република Унгария в България.

Бе прочетено и поздравително писмо към жителите на гр. Видин от кмета на гр. Печ.

Танцьорите от ансамбъла зарадваха видинската публика с прекрасни народни танци, показващи величието и възвишеността на унгарската култура и традиции.

След тържествения концерт митрополит Дометиан поздрави г-жа Ланг по-случай Националния празник на Унгария и й пожела страната, която представлява, да бъде хранителка и носителка на духа на Кошут и неговите сподвижници.

Текст и снимки: архимандрит Поликарп