02 декември 2022, петък

Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей. Преп. Порфирий Кавсокаливит
church

“Ялдаваот – история и учение на гностическата религия” - една книга на архим. Павел Стефанов, доцент в Шуменския университет

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

“Ялдаваот – история и учение на гностическата религия”

Тази книга ще Ви разкрие истината за многообразието на форми в ранното християнство и тяхното влияние през вековете.

Знаете ли, че гностицизмът е слабо известна религия, която възниква заедно с християнството и няколко века успешно му съперничи? Знаете ли, че някои прабългарски племена в Средна Азия възприемат манихейството? Знаете ли, че богомилството не е оригинално българско явление, а е клон от вечнозеленото дърво на гностицизма?

Знаете ли, че от гностицизма са повлияни ислямът, алхимията, розенкройцерството, масонството, руското старообрядство, сциентологията, мормонството?

Тези и много други интересни факти ще откриете в новата книга на издателство „Омофор” - „Ялдаваот: история и учение на гностическата религия”. Едно изследване, което разкрива истината за многообразието на форми в ранното християнство и тяхното влияние през вековете.

Авторът архим. Павел Стефанов е доцент в катедра Теология на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” и член на Нюйоркската академия на науките.