26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

"Жизнеописание на архиепископ Серафим (Соболев)"

| Автор: Българска Патриаршия

'Жизнеописание на архиепископ Серафим (Соболев)'

В истинско възпоменание на архиеп. Серафим (Соболев) се превърна представянето на книгата, посветена на приснопаметния архиерей „Жизнеописание на архиепископ Серафим (Соболев). Излизането на тази книга е по повод 130-годишнината от рождението му и нейното представяне пред обществеността е в рамките на празненствата по повод тази годишнина.

От името на светейшия Български патриарх Максим и Светия Синод в презентацията взе участие Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан. Представител на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и Руската православна църква в празничната вечер и в дните, посветени на 130-годишнината на архиеп. Серафим (Соболев), е високопреосвещеният Костромски и Галички архиепископ Алексий. В президиума бе и игумен Филип (Василцев), представител на Московския патриархат при Българската патриаршия в София.

Митрополит Дометиан разказа на развълнуваната публика спомените си от погребението на архиепископ Серафим. Тогава той, ученик в ІІІ курс на семинарията, заедно с целия си клас, водени от прот. Михаил Шишкин, присъствал на опелото и бил един от учениците, на които се паднала честта да носят венеца в памет на архиерея. Целият площад и булевардът пред храма-подворие били препълнени с хора, покрусени от загубата, дошли да се поклонят пред обичания владика и да му отдадат почит.

Митрополит Дометиан изтъкна, че архиеп. Серафим оставя в България цяла духовна школа от българи и руснаци, които и днес живеят според неговите старчески указания и напътствия и следвайки неговия пример. А след своята кончина архиеп. Серафим изпълнява дословно думите на своя небесен покровител - св. Серафим Саровски - който, отивайки си от този свят, отправя към своите чеда поръката, да идват на неговия гроб и там да му споделят какво ги измъчва, и той ще изпълни техните просби.

Архиеп. Алексий от своя страна сподели, че при първото си идване в България бил силно впечатлен от бележките, които българите пишат и оставят при гроба на владика Серафим, тъй като в Русия няма подобен обичай, но че бил дълбоко затрогнат от този израз на православно благочестие, от любовта и вярата, с които българските християни се обръщат към владика Серафим и от любовта, с която той очевидно им отвръща.

Думата бе дадена и на автора, който разказа как се е стигнало до това издание и какво го е впечатлило в личността на владика Серафим по време на проучванията - неговото отношение към богоборческата власт в България и в Русия, към Българската православна църква, Московската патриаршия, отношението му към богословието по негово време и към неговото паство. Авторът каза, че се е постарал да бъде максимално обективен и безпристрастен в своето изследване, че нищо не е скрил или преувеличил, но че въпреки човешките грешки на архиерея и нееднозначните мнения за личността му, става ясно, че архиеп. Серафим (Соболев) безспорно е светител Божий.

Книгата, едно задълбочено и сериозно изследване на живота и личността на архиепископ Серафим, е с автор Андрей Кострюков. Повествованието проследява живота на архиерея от неговото раждане до смъртта му, неговото служение, неговото учение, както и почитта, която спонтанно възниква към обичния архиерей, поклонението при неговия гроб и чудесата станали по неговото молитвено застъпничество.

Книгата излиза в два варианта - на руски и на български език. Тя е дело на Подворието на Московската патриаршия в София в сътрудничество със Синодално издателство на БПЦ. Преводът е на Красимира Бойковска. Редактор на руското издание е Марина Петкова, на българското - Александра Карамихалева, а предпечатната подготовка е дело на Ханка Златева. Книгата се разпространява от Подворието на Московската патриаршия в София, бул. “Цар Освободител”, № 3, тел. +359/2/9800733

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Атанас Димитров