24 октомври 2021, неделя

✝ 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. мчк Арета. Св. Богородица ¬“Всех скорбящих радост”. Гл. 1, утр. ев. 7, ап. 2 Кор. 9:6-11 (с. 191), лит. ев. Лк 8:26-39 (Молебен за децата с увреждания)
church
Новостроящата се катедрала `Св. св. Кирил и Методий` в Ловеч

"ТИ ЩЕ СТРОИШ ХРАМ...!"

"ТИ ЩЕ СТРОИШ ХРАМ...!"

С тези думи преди около десет години един духовен старец завършва беседата си с Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил.

Оттогава започва строежът на най-новия катедрален храм в историята на БПЦ, който в момента е и един от най-мащабните духовни и архитектурни проекти на нашата Църква. Това е новостроящият се катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Ловеч - Ловчанска епархия.

Катедралата "Св. св. Кирил и Методий" се строи върху парцел от 3,5 декара на централния площад в гр. Ловеч. В непосредствена близост се намират сградите на областната управа и кметството. Храмът основно е изграден за около три години и половина. Той представлява трикорабна базилика с три престола. В момента се излива сложният за изпълнение, но много красив покрив, който ще има 4 купола - един централен, по един от северната и южната страна и един върху камбанарията. С величествената си архитектура храмът напомня на ловчанлии за мечтата на техните прадеди, които още преди сто години копнеели в новата част на Ловеч да се съгради голяма църква, която да удовлетвори потребността им от пълноценен православен духовен живот.

Пред читателите на официалния сайт на Българската Патриаршия (БП) за този проект подробно разказва Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил.

БП: Ваше Високопреосвещенство, как бе поставено началото на съграждането на новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий"?

МИТР. ГАВРИИЛ: След утвърждаването ми за Ловчански митрополит през 2001 г. проведохме срещи с тогавашното общинско ръководство и издействахме правото Ловчанска св. митрополия да закупи от Община Ловеч парцел в централната част на града. За това бях силно вдъхновен от факта, че в архивите на митрополията бяха намерени стари протоколи на Епархийския съвет от началото на 20 век. В тях пише, че епархийското ръководство, взимайки предвид желанието на христолюбивото и родолюбиво гражданство, отпуска 50 000 лв. за построяване на нов храм, който да обслужва новите квартали на разрастналия се град върху западния бряг на р. Осъм. За съжаление общината тогава не отпуска място за строеж, а по време на комунистическия режим осъществяването на този проект става невъзможно.

БП: Защо за патрони на новия катедрален храм са избрани светите братя Кирил и Методий?

МИТР. ГАВРИИЛ: Град Ловеч има вековни православни културно-просветни традиции. Нещо повече, през 1901 г. именно тук големият български композитор Панайот Пипков, който е бил и църковен хоров диригент, написва музиката към "Химн на св. св. Кирил и Методий" (1892 г.) от Стоян Михайловски. Така химнът, повече известен с името си "Върви, народе възродени", поема от гр. Ловеч по своя път към сърцата на всички българи. Поради голямата почит на ловчанлии към свети равноапостолни Кирил и Методий празникът на града се чества на 11 май, когато Църквата почита св. братя-просветители. Идеята е била жива много отдавна, а днес Бог й дава възможност да се реализира. Според кмета на община Ловеч строежът на новия катедрален храм е донесъл благословение на града.

БП: Откъде, Ваше Високопреосвещенство, намирате средства за този мащабен проект?

МИТР. ГАВРИИЛ: След първоначалната и основна подкрепа на Министерския съвет чрез Дирекция "Вероизповедания" и на Община Ловеч, разчитаме изцяло на дарения. Все повече знайни и незнайни граждани се включват да помагат кой с каквото може за изграждането и завършването на катедралата. Много ни помогнаха безкористните ктитори г-н Гриша Ганчев, г-н Цоло Вутов и г-н Добри Цветков. Последните двама дариха и средствата за църковните камбани, чийто звън ще бъде автоматично задвижван. Благодарен съм от сърце на всички, които ни подкрепят в това благословено от Бога начинание и вярвам, че когато бъде завършен, храм "Св. св. Кирил и Методий" ще стане притегателен духовен център за хората от цяла България и от чужбина.

БП: Как мислите, че може да бъде постигната тази висока цел?

МИТР. ГАВРИИЛ: Архитектурният проект предвижда наличието в храма на много галерии, както и на помещения в подземната му част. В големия му салон предвиждаме да се провеждат конференции, културни и образователни прояви. Ще бъде оборудвана и зала за православно църковно училище за възрастни и деца. Отделно ще подготвим място за функционирането на социална кухня. Ще се опитаме да направим така, че храмът да започне да работи с пълния си капацитет на духовно средище дори още да не е изписан изцяло. Защото Божият храм е мястото, където преди всичко се срещаме с Пресвета Троица и се причастяваме със спасителните Христови Тайни, мястото, където се събират хората, които искат с всички сили да служат на Бога. Откриването на катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" ще наложи и ще спомогне да се увеличат православните свещеници в града, което е важно условие за това хората да бъдат подпомогнати да живеят по-духовно - в любов, смирение и взаимопомощ. Когато повече българи се обърнат към възвишеното Христово учение и се научат да намират сили, за да изпълняват Христовите заповеди, тогава ще се увеличи и броят на семействата, в които родители и деца благочестиво ще се посвещават на това да работят на Христовата нива. Така ще се засили не само нашият църковен народ, но и българското монашество и свещенство, което произлиза от същия този боголюбов наш народ. Достойното и ревностно духовенство на свой ред пък ще допринася за укрепването на мисионерската и просветителска дейност на Църквата в градовете и селата. Хубаво е да помним, че св. Отци на Църквата ни учат, че истинските монаси взимат пример от ангелите Божии, а миряните - от монасите. И по този начин, както винаги е било, клир и народ заедно ще вървим по пътя на Кръста, път преобразяващ и славен, път, носещ земно благопреуспяване и вечно спасение.

БП: Ваше Високопреосвещенство, на това е била посветена и равноапостолната дейност на самите св. св. Кирил и Методий!

МИТР. ГАВРИИЛ: Да, точно така е. И ние молим и винаги ще молим св. Братя да изпросват от Бога непрестанна подкрепа за нашите най-нови начинания, които предвиждат духовно-просветната мисия в Ловчанска епархия да се развие както в град Ловеч, така и в епархийските манастири. През 2002 г. на гости ни беше Негово Високопреосвещенство приснопаметният Волоколамски и Юревски митрополит Питирим. Забележително бе, че когато го заведохме в Чекотинския манастир, той сподели, в синхрон с нашите собствени въжделения, че манастирът би могъл да се превърне в прекрасен и голям катехизаторски център. Днес, когато е особено остра нуждата от работа с децата и младите хора, се надяваме павославното образование в Ловчанска епархия, а и в цялата страна, да се възроди. На младежта е нужно да бъде дадено познание за истинската вяра, за истинския Бог, за да бъде предпазена тя от безпътицата и лъжеученията, от отчаянието и житейското и духовно падение. Но за да постигнем тази цел, ние смятаме, че трябва да заработим активно и с родителите и учителите. В този смисъл покровителството на светите Кирил и Методий ни е особено нужно, за да подкрепим по духовния им път и по-възрастните поколения. Нещо повече, за да бъде един родител или учител истински пример за своите деца или ученици, на първо място той трябва чрез собствения си живот да показва реализирани ценностите, към които чрез слово ще се опитва да привлича подрастващите. Да си родител и учител, е преди всичко духовно служение - за децата няма по-силно въздействие от духовния облик и излъчване на възрастните. Затова имаме за цел, ако е Божия воля, в Ловчанска епархия да осигурим база и да предложим методика за работа с деца и възрастни, с ученици, родители и учители. В навечерието на празника на светите Седмочисленици измолваме от Бога да ни даде сили, колкото ни е възможно да продължим тяхното културно и просветителско дело по българските земи, чудо, което превърна България в "Държава на духа", както някога се изрази академик Дмитрий Лихачов...

БП: Ваше Високопреосвещенство, пожелаваме на Вас и Вашите помощници успех в тези важни начинания, които много биха подпомогнали и българската образователна система като цяло.

МИТР. ГАВРИИЛ: Благодарим! Наистина Църквата, макар и да се намира в труден етап от своя исторически път, винаги е била благодатно подкрепяна от Бога и Неговите угодници. Днес тя е призвана, въпреки изпитанията, ръка за ръка с българското общообразователно училище да даде каквото може за постигане на заветната цел в България да се възпитават, растат и живеят високообразовани, благочестиви, отговорни и родолюбиви българи. Това е общо дело, към което всички трябва да сме съпричастни, бидейки утвърдени "върху основата на апостолите и пророците, имайки Самия Иисуса Христа за краеъгълен камък, върху който цялото здание, стройно сглобено, възраства в храм свет чрез Господа" (бел. ред. - Еф. 2:20,21). Имаме упование в Света Троица и надежда в застъпничеството на св. братя Кирил и Методий, че катедралният храм в гр. Ловеч ще бъде завършен и своевременно благоустроен, за да продължим и в цялата ни епархия това духовно съграждане, чрез което да помогнем и на обществото ни да стане "жилище Божие чрез Духа" (бел. ред. - Еф. 2:22).

Скъпи читатели, ако желаете да подпомогнете според възможностите си завършването на катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч, можете да се обръщате с предложения на адрес:

Ловчанска св. митрополия:

ул. "Черковна"№12

гр. Ловеч - 5500

Ловчански митрополит: тел./факс 068 60 10 11

Секретар: тел. 068 63 28 15

Е-мейл: lovchanska_eparhia@abv.bg

За финансови дарения можете да използвате следните дарителски сметки:

"УниКредит Булбанк" - клон Ловеч

UNCRBGSF

В лева: BG85UNCR76301076566111

В евро: BG15UNCR76301475728676

В щатски долари: BG51UNCR76301175630689

Новостроящ се Катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Ловеч


Интервю: Десислава Панайотова

Снимки: Ловчански митрополит Гавриил, Десислава Панайотова, Иван Танков. Озвучаване: Боряна Николова


Снимки:


Прикачени файлове:

"ТИ ЩЕ СТРОИШ ХРАМ...!"