07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

120 години от създаването на Кораборемонтен завод "ТЕРЕМ - Флотски арсенал - Варна"

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

120 години от създаването на Кораборемонтен завод 'ТЕРЕМ - Флотски арсенал - Варна'

На 29 септември се проведе тържествено честване на 120-та годишнина от създаването на Кораборемонтен завод „Флотски арсенал“ - Варна. С благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ставрофорен иконом Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, освети нов кран на завода в съслужение с дякон Любомир Георгиев, секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия.

Кораборемонтият завод "ТЕРЕМ - КРЗ Флотски Арсенал - Варна" е основан през 1897 г. Разположен е на брега на Варненското езеро на 20 км от Варна на територия от 617 декара, като дължината на крайбрежната му ивица е 1700 м.

Управителят на „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал“ – Варна инж. Георги Стойков беше любезен домакин на организираното тържествено честване.

През изминалите дни в град Варна се проведоха още няколко интересни събития. В престолния град на нашата епархия се проведе и Черноморски туристически форум, организиран от Министерството на туризма, Община Варна и Варненска Туристическа камара. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненеския и Великопреславски митрополит Йоан в престижния форум взе участие ик. Василий Шаган, председател на ЦН при храм "Св. Николай Чудотворец" в град Варна.

Днес в Пленарна зала на Община Варна се проведе и Научна конференция под надслов "Културно наследство на Варна", организирана от Съюза на учените - Варна и Община Варна. В началото на научния форум ик. Теодор Стойчев предаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан. Архиерейското благопожелание бе за добър успех на този форум с молитстване пред Всеподателя Бога да дарува на всички труженици на науката здраве, богопросветен ум, мъдрост, търпение и успешни трудове в научната област. Работата на научния работник много пъти в богословски смисъл се сравнява с апостолското служение, т.е. учените са призовани да бъдат равноапостоли и да сеят добрата, истинска и чиста наука сред обществото ни, заявява в приветствието митрополит Йоан. В тези трудове е нужна и Божията благодат, която възпълва и лекува нашите немощи и недостатъци.