18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

132 години от Освобождението на София

| Автор: Софийска митрополия

Храм 'Св. Неделя' през 1880 г.

С благодарствен молебен в митрополитската катедрала “Св. Неделя” започна празничният ден, в който се навършват 132 г. от Освобождението на София.

На 4 януари 1878 г. руските освободителни войски под предводителството на генерал Гурко влизат в София, след като турците са започнали да се оттеглят и опитът им да запалят града е осуетен с помощта на чуждестранните консули. Руските войски са посрещнати от софиянци в центъра на града, а генерал Гурко се обръща към тях с думите: "Днес стъпих във втората столица на България. Дано Бог помогне да освободим останалата част от България със силата на руската войска". След това в катедралния храм “Св. Неделя” е отслужен тържествен благодарствен молебен в присъствието на генeрал Гурко. На този ден софийското духовенство по създадена традиция отслужва това последование в чест на събитието.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тази година благодарственият молебен бе отслужен от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, и множество предстоятели и свещенослужители на столични храмове. Молитвено участие взеха зам.-кметът на Столична община г-н Минко Герджиков, общински кметове, директорът на Националния църковен историко-археологически музей г-н Николай Хаджиев, представители на Националното дружество „Традиция" и на Сдружението за приятелство с Русия "Св. Александър Невски".

В поздравителното си слово към софиянци еп. Йоан припомни паметните събития и триумфалното влизане на руските войски в София и каза: ” Ние сме тук, в митрополитската катедрала, след 132 години отново да въздадем благодарност към Всеподателя Бога за това, че ни дари светата православна вяра, която окриляше през вековете нашия народ и съгряваше неговото сърце, за да може да превъзмогва всички трудности, беди и злощастия. И когато трябваше да отстоява свободата на своето Отечество, можа да изяви своята жертвеност, своята готовност, дръзновение и да свитеделства, че е народ Божий. Затова и ние днес благодарим на всички наши воини и възнасяме молитва към Бог да ги упокои в селенията на праведните...”

От името на Негово Светейшество патриарх Максим викарният еп. Йоан поздрави и преподаде отеческия благослов на кметското и общинското ръководство на столицата, на всички жители на града, осенен от Божията премъдрост. Епископът призова да помним и почитаме своето минало, да живеем и работим за настоящето на гр. София и с Божия помощ да творим бъдещето му и така да „достигнем до познанието на истината, което ни прави свободни”.

След молитвената благодарност към Бога присъстващите държавници, общественици и миряни в литийно шествие, предвождано от софийското духовенство, се отправиха към паметника на Цар-Освободител на площад "Народно събрание". Празничен камбанен звън от централните храмове огласяше по целия път литийното шествие до паметника, където бяха поднесени цветя и венци.

Деня на Освождението на София завърши с празнична програма пред Паметника на българския опълченец. На това място е поставен и камъкът, специално донесен от легендарния връх Шипка по повод построяването на паметника на славните герои опълченци от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

Текст и снимки: Весела Игнатова Озвучаване: Владислав Трифонов