05 юни 2023, понеделник

Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Тип. с. 477)
church

137 години от обесването на йеродякон Игнатий - Васил Левски

| Автор: Видинска митрополия

137 години от обесването на йеродякон Игнатий - Васил Левски

На 19 февруари по традиция се отбелязва денят на обесването на йеродякон Игнатий, Висил Иванов Кунчев, Левски. Той е обесен на 18 февруари 1873 г. в гр. София.

По традиция в старопрестолния град Видин денят бе паметно отбелязан от духовенството, обществеността и народа.

В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий и духовенството на храма отслужиха панихида в памет на йеродякона.

След изпяването на „Вечная памят” митрополит Дометиан произнесе слово, в което подчерта подвига и саможертвата на Апостола на свободата и призова всички да го помнят, и да вървят достойно по неговия път, като се жертват за просперитета и благото на своята родина.

В близост до катедралния храм се намира паметникът на Васил Левски, към който по традиция след панихидата се отправи литийно шествие, за да се извърши поклонение и да поднесат цветя.

Пред паметника на Васил Левски г-жа Иванела Андреева, главен секретар на Община-Видин, прочете патриотично слово към населението на града, за прослава на Левски и обществено насърчение за правда и мир.

Също така по традиция бяха наградени участниците в спортния конкурс „Лъвски скок”. Г-н Георги Иванчев, председател на Видинския комитет „Васил Левски”, награди победителите и участващите училища с грамоти. Победителят взел първо място - Ангел Владимиров Станчев, бе награден с купа, която му връчи лично митрополит Дометиан.

Пред паметника деца от Детска градина „Васил Левски” изпълниха празнична музикална програма.

С подобаващ химн, изпълнен от градския духов оркестър, пред паметника бяха поднесени венци и цветя.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: Димитър Колев