23 февруари 2024, петък

Св. свщмчк Поликарп, еп. Смирненски. Преп. Александър, първоначалник на обителта на незаспиващите
church

14 февруари – Успение на св. Кирил Славянобългарски

| Автор: Неврокопска митрополия

Участници

Българският народ в последните години е свидетел на подмяна и дублиране на изконни християнски ценности и празници. С успех в бита на българина трайно се настаниха нови неправославни празници като Хелоуин, Свети Валентин и др.

На 14 февруари св. Православна църква чества успението на св. Константин-Кирил Философ. Този факт предизвика интереса на деца от VІ а клас при II ОУ „Димитър Благоев” в гр. Благоевград с класен ръководител г-жа Катя Михова, да научат повече за великия просветител на славянските народи.

Идеята бе прегърната от екипа на Православния информационен център на Неврокопска св. митрополия, който от една година в партньорство с телевизия ОКО подготвя православно телевизионно предаване „Мироглед”.

Само за две седмици децата с помощта на г-жа Михова, екипа на центъра, г-н Ангел Ангелов, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”, като представител на родителите, реализираха документално-публицистичен филм „14 февруари – Успение на св. Кирил Славянобългарски”.

Във филма любознателните деца получават знания и откриват значението на равноапостолния просветител св. Кирил за всички нас, разгръщайки книгите, запазили до нас житията на светците.

Премиерата на филма се състоя на 14 февруари от 12,30 ч. в залата на Регионалния исторически музей в гр. Благоевград и бе организирана от Младежкия дом към Община Благоевград. Добрата инициатива подкрепиха и Областният съвет по наркотични вещества, които се включиха с кратка презентация.

Филмът ще бъде излъчен по ТВ ОКО тази неделя сутринта от 8,30 ч. и с повторение в неделя от 20,00 ч., след което ще бъде предоставен на православната българска общественост в интернет пространството, в колекцията на предаването „Мироглед”.

Надяваме се, с Божията помощ подобни инициативи да обединяват усилията на всички институции, да бъдат будни и да не допускат обезличаването на ценностите и културата на българския народ, който от обособяването си е православен.

Откъс от документално-публицистичния филм „14 февруари – Успение на св. Кирил Славянобългарски” можете да видите по-долу.

Православен Информационен център - Благоевград