02 декември 2022, петък

Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей. Преп. Порфирий Кавсокаливит
church

140 години от рождението на Сливенския митрополит ИЛАРИОН

| Автор: Сливенска митрополия

Сливенски митрополит ИЛАРИОН

Митрополит Иларион е роден на 8 февруари 1870 г. в гр. Севлиево. Светското му име е Григорий Арабаджиев. Основното си образование до V клас е завършил в родния си град. Възпитан от родителите си в строго православен християнски дух и проникнат от силна вяра и любов към Бога, младият Григорий бил изпратен от родителите си да учи в специалното духовно училище в гр. Търново. След завършването му през 1891 г. три години учителствал в Севлиевското петокласно училище.

През 1894 г. постъпил в Киевската духовна академия, която завършил през 1898 година със степен ”кандидат на богословието”. След завръщането си в България младият богослов Григорий Арабаджиев бил назначен за учител в Казанлъшкото педагогическо училище, където учителствал 5 години. През този период той развивал широка църковно-обществена дейност. Редактирал детско списание ”Младина”, редактирал и издавал със свои средства списание ”Мисионер”. Тази негова дейност привлякла вниманието на тогавашния Сливенски митрополит Гервасий, който го поканил за духовно служение.

След като приел монашеско пострижение с името Иларион, на 14 септември 1904 г.– Кръстовден - бил ръкоположен за йеродякон и назначен за протосингел на Сливенска митрополия. На 15 септември 1905 г. йеродякон Иларион е ръкоположен за йеромонах и изпратен за учител в Софийската духовна семинария. На 15 януари 1906 г. с благословението на Светия Синод е възведен в архимандритски чин. През 1908 г. архимандрит Иларион е поканен от Екзархията и назначен за ректор на Цариградската духовна семинария. Като такъв остава само една година и от 1909 г. отново е назначен за протосингел на Сливенска митрополия. През този период архимандрит Иларион три години е бил лектор по философска пропедевтика в сливенската мъжка гимназия ”Добри Чинтулов”.

На 25 ноември 1917 г. по решение на Светия Синод архимандрит Иларион е възведен в епископски сан с титлата ”Велички”. Хиротонията е извършена в храма ”Св. Димитър” в гр. Сливен. За това събитие е съставено ИЗЛОЖЕНИЕ, което е записано в кондиката на Сливенска Митрополия. В него четем: ”Днес двадесет и пети ноемврий хилядо деветстотин и седемнадесета година с Божията воля и благословението на Св. Синод на светата Българска църква, ние долуподписаните Сливенски Митрополит Гервасий, Охридски Митрополит Борис и Левкийски епископ Варлаам, помощник на Софийския Митрополит Партений, управляващ Нишката епархия, през време на божествената литургия в катедралния храм ”Св. великомъченик Димитрий” в гр. Сливен съслужително ръкоположихме Високопреподобнаго архимандрита Илариона в епископски чин с титлата Велички епископ”. Следват подписите.

След ръкоположението Величкият епископ Иларион е назначен за викарен епископ на Сливенския митрополит Гервасий, който пост той заема до избирането му за Сливенски митрополит на 11 юни 1922 година.

През време на 17-годишното си митрополитско служение митрополит Иларион е бил един от стожерите на духовния и културен живот в Сливен. Написал е много проповеди и статии в различни вестници и списания. Със съзнание за дълг и надарен с подвижност, той ревностно обикалял епархията, проповядвайки и наставлявайки паството си. В същото време бил деен участник във всички обществени мероприятия. Митрополит Иларион пръв е посрещнал в Бургас цар Борис ІІІ и царица Йоанна, след бракосъчетанието им в Италия на 30 октомври 1930 година. Бил е постоянен член на дружеството ”Червен кръст”, на което е бил и председател няколко години и почетен председател до смъртта си. През 1935 г. той заедно с Видинския митрополит Неофит, тогава наместник-председател на Св. Синод, е осветил построения паметник на Хаджи Димитър в центъра на Сливен. Негово дело е и сегашната сграда на Сливенска Митрополия, изградена по проект на видния за ония години архитект Захари Илиев.

За своята църковна и обществена дейност митрополит Иларион е награждаван с различни награди, между които: с малкия и големия кръст на дружество ”Червен кръст”; орден за граждански заслуги; с кръста на Руския Червен Кръст; прогласен е за почетен член на няколко културно-просветни дружества и др.

След тежко и продължително боледуване Сливенският митрополит Иларион почива на 13 март 1939 г. и е погребан на 16 март в двора на катедралния храм ”Св. Димитър”. В кондиката на Митрополията е записано, че опелото е извършено от Софийския митрополит Стефан, Старозагорския митрополит Павел и Стобийския епископ Евлогий, по-късно избран за Сливенски митрополит. Участие в опелото са взели над 100 свещеници и 3-ма дякони от различни краища на епархията. Присъствали са: Георги Цветинов, представител на Министъра на външните работи и изповеданията; Стоян Чанев, представител на Министъра на обществените сгради и благоустройството; Антон Козаров, Бургаски областен директор; всички шефове на учреждения и училища в гр. Сливен, представители на всички културни, просветни и други организации; всички ученици от сливенските прогимназиални и средни училища; много делегации от различни краища на Сливенска епархия; шестчленна делегация от гр. Севлиево; множество гражданки и граждани и една почетна рота – войска.

Така завършил жизнения си друм на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иларион. Духовните му заслуги за Българската православна църква и за Сливенска епархия и досега оказват своето благотворно влияние. Бог да го прости! Вечна да бъде паметта му!