18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

16/28 февруари 1872 г. - Антим I е избран за Български Екзарх

| Автор: Видинска митрополия

16 / 28 февруари 1872 г.  - Антим I е избран за Български Екзарх

На 16/28 февруари се навършват 138 г. от избирането на Видинския митрополит Антим за глава на възстановената автокефалност на Българската православна църква - Българската Екзархия. (Тази година се навършват 140 г. от издаването на султанския ферман за учредяването на Българска екзархия на 20 февруари 1870 г.)

Това е една велика дата за Българската църква, държавност, култура и демокрация.

Дата, която всички ние отбелязваме с гордост и поклон пред великите българи, пред лъвовете на свободата, които ни дариха със своята саможертва радостта да живеем в една свободна, просперираща и любеща своите чеда родина.

Денят на избирането на Видинския митрополит Антим за Екзарх на Българите се почита и отбелязва тържествено във Видин, защото всеизвестно е, че в двора на светата Видинска митрополия се намира гробницата-мавзолей на великия Българин и духовник, Антим Първи.

Денят особено се разкрасява и от присъствието на възпитаниците на Природоматематическата гимназия, която се помещава в сграда, за която се знае, че е построена (30 ноември 1891 г., известна като „Зеленото” училище) на имот и със средства дарени от Антим Първи, като от 1992 г. носи и неговото име.

Този ден за ПМГ „Антим I”, по решение на учителския колектив и на учениците е неучебен, като всички отдават заслужена почит на своя патрон.

По установена вече традиция, както подчерта г-н Георги Иванчев, директор на гимназията, на този ден възпитаници от първите паралелки на 6-ти и 8-ми класове се събират пред гробницата-мавзолей на Екзарха, за да поднесат цветя и получат неговото благословение.

На днешната среща на учениците пред мавзолея на Българския Екзарх Антим Първи с приветствено слово, напътствени думи и благословение се обърна Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан.

Митрополит Дометиан благослови учениците и като скромен приемник на Антим Първи на Видинската катедра, след като изтъкна важността и значението на личността му, им пожела да растат и крепнат в мъдрост и знания и винаги да помнят своя патрон и небесен покровител.

След благословението на Видинския митрополит учениците поднесоха цветя и се поклониха пред гроба на Антим Първи.

Тържествената среща на учениците с Негово Високопреосвещенство завърши с обща снимка и раздаване на икони на учениците с лика на св. Ромил Бдински.

Денят за възпитаниците на ПМГ „Антим I” продължава с концерт във Филхармония Видин, както и с други културни и забавни мероприятия.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: Димитър Колев