02 март 2024, събота

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски
church

200 ГОДИНИ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ПРЕП. НИКОДИМ СВЕТОГОРЕЦ

| Автор: Българска Патриаршия

Преп. Никодим Светогорец

Днес се навършват 200 години от успението на преподобни Никодим Светогорец, ярка фигура на т. нар. “коливадско” движение на Атон, стремящо се да възстанови православната традиция в нейната изконна чистота след векове чуждо господство и забрава.

Свети Никодим е роден през 1749 г. на гръцкия остров Наксос. Светското му име е Николаос Каливруцис. Още от малък се славел с изключителна памет. Можел да наизусти много текстове, и то след еднократно прочитане. Освен това бил дълбоко богобоязлив, трудолюбив и обичал да изучава Свещеното Писание и творенията на светите Отци на Църквата. Завършил прочутата Евангелска школа в Смирна, където наред с богословието се изучавали и класически езици, икономика, медицина, астрономия и военни науки. Самият той бил прекрасен познавач на гръцкия език във всичките му форми – от езика на Омир до разговорния език. Знаел също латински, френски и италиански език, а според някои и английски език. По-късно се прочул като автор и тълкувател на църковни химни. През 1775 г. заминал на Света Гора, в монастира “Дионисиу”, където две години по-късно е постриган за монах. През 1777 г. се срещнал с друг голям водач на коливадското движение, св. Макарий митрополит Коринтски, който му поръчал да подготви за издаване намерения във Ватопедския манастир ръкопис на “Добротолюбие” („Филокалия”) и “Евергетинос". С тези две книги започнал огромната си по обем и значение книжовна дейност, с която завинаги ще остане в историята. Защото този неуморен труженик на Словото е автор – при онези скромни за литературна дейност условия – на повече от 120 труда, като издадените му съчинения са 30 обемисти тома. Свети Никодим е многостранен писател, навлязъл в почти всички области на богословската наука: църковно право, догматика, патрология и агиология, екзегетика, литургика, пастирско богословие, християнска етика и аскетика. Сред най-значимите му трудове е „Пидалион” – гръцката „Кормчая книга”, съдържаща правила на светите апостоли, светите Вселенски и Поместни Събори и светите отци, която преподобният редактирал и издал. Под негова редакция излезли също събраните съчинения на преп. Симеон Нови Богослов. Подготвил за издаване и творенията на св. Григорий Палама, но пожар в австрийската печатница, където били дадени за печат, осуетил излизането им на бял свят.

Голямо внимание свети Никодим отделил и на житията на светиите, за което свидетелства трудът му „Нов синаксар” и събраните жития на новомъченици. От него научаваме за житията на някои български новомъченици. Осъществил също така и превод от старогръцки на новогръцки език на „Тълкувание на 14-те послания на св. ап. Павел” от бл. Теофилакт Охридски, а самият свети Никодим написал тълкувание на седемте Съборни послания.

Още приживе св. Никодим си спечелил заслужената почит и любов на светогорските монаси, които вместо обичайното “отче”, го наричали обикновено “учителю”. Към също така немалобройните си завистници и врагове се отнасял с голямо търпение и незлобливост.

Неуморните му трудове подронили здравето му. Дясната половина от тялото му се парализирала едва на 60-годишна възраст, а самият той почти оглушал. Поел пътя към Вечността напълно подготвен, с чистото съзнание, че се подвизал “с добрия подвиг”. През последните дни от живота си се причастявал всеки ден. В нощта на 13 срещу 14 юли отново поискал причастие и след като скръстил ръцете си, предал духа си на Бога с думите: „Приех Христа в себе си и как да не почивам. Канонизиран е за светец от Цариградската патриаршия през 1955 г.

Текст: Алексей Стамболов Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Преп. Никодим Светогорец [1.60MB]