20 септември 2021, понеделник

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му
church
С трисагий бе открита международна конференция по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия

С трисагий бе открита международна конференция по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим отслужи трисагий в памет на всички митрополити, архиепископи, епископи, екзарсите Български и Светейши патриарси, положили труда си и дали живота си за делото на проповедта и въздигането на съвременната Българската православна църква, правоприемник на Охридската архиепископия.

Богослужебното последование бе отслужено в академичния параклис "Св. Климент Охридски" в Богословския факултет и с него бе дадено началото на международната научна конференция по повод 1000 години от учредяването на Българската автокефална архиепископия в Охрид.

Епископ Герасим предаде благопожеланията и благословението на Светейшия патриарх и пожела успешно провеждане на научното събитие.

Организатор е Катедра „Историческо и систематическо богословие”, Богословски факултет СУ „Св. Климент Охридски“, съвместно с Историческия факултет и Македонския научен институт. То се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В научното издание участие вземат учени от България, Гърция, Сърбия и Северна Македония.


Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков


Снимки: