21 октомври 2020, сряда

* Преп. Иларион Велики. Св. Иларион, еп. Мъгленски (Тип. с. 103)
church
Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

Поздравително слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за началото на академичната учебна година

ДО ДОЦ. Д-Р ИВАЙЛО НАЙДЕНОВ

ДЕКАН НА БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ

ПРИ СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

УВАЖАЕМИ Г-Н ДЕКАН, УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ,

СКЪПИ СТУДЕНТИ, ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

С архипастирски благослов се обръщаме към всички вас в началото на новата академична учебна година, като всесърдечно ви пожелаваме тя да бъде здрава, мирна и доброплодна, да бъде година на още по-сериозно и задълбочено преуспяване в богословската наука, на която сте се посветили като учащи и учащи се.

Богословието на Църквата е посвещение за цял живот, благословен и високоотговорен житейски избор и жребий за всеки, който се е посветил на божествената наука. То е същностен и неотменим елемент от живота и мисията на светата Църква, който във всички времена е бил на неимоверно висок пиедестал, защото нашите думи за Бога, нашето слово за Бога е плод не на човешка мъдрост, а на Духа на Премъдростта, Който живее в богочовешкото Тяло на Църквата, възпълвайки онова, което по човешки не ни достига. Богословието на Църквата е необходим и естествен израз на онзи изконен стремеж към непрестанно и най-дълбоко жадувано възхождане към духовното съвършенство и богоуподобяването, който е заложен в сътворения по Божи образ човек от Самия Творец.

Нека започващата днес нова академична учебна година ви донесе много радост и истинска духовна полза от придобитите знания, опит и умения, за да израстете и да се утвърдите още повече на избраното от вас поприще, независимо от всички трудности и изпитания, които неизбежно съпътстват живота ни. Подвизавайте се усърдно в учението и в светотайнствения живот на Църквата и Бог ще бъде с вас, и ще ви благославя за още повече и по-големи успехи.

Да бъде благословено началото на новата академична учебна година във висшите ни богословски школи!

Богородичният Покров да бъде над всички вас и Божията благодат да ви укрепва!

На добър час!

С отеческа в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ


Снимки: