27 октомври 2020, вторник

Св. мчк Нестор. Преп. Димитрий Басарбовски
church
Нов параклис в чест на св. вмчца Злата Мъгленска бе осветен в с. Коларци, общ. Тервел

Нов параклис в чест на св. вмчца Злата Мъгленска бе осветен в с. Коларци, общ. Тервел

Голяма бе радостта на жителите на добруджанското село Коларци, общ. Тервел на 17 октомври. В този ден наместникът на овдовелия Доростолски епархийски престол Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отслужи чина „полагане на антиминс" и първата света Литургия в новопостроения параклис в селото посветен на св. вмчца Злата Мъгленска.

С архиерея съслужиха протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, архимандрит Атанасий (Султанов), протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, ик. Добри Върбанов, йером. Андрей (Димов), предстоятел на новоосветения храм, свещ. Иван Чобанов и свещ. Захарий Бозов.

На богослужението се помолиха г-н Красимир Николов, зам. областен управител на област Добрич, г- н Симеон Симеонов, кмет на община Тервел, г-жа Диана Илиева, зам. кмет, г-жа Мария Гочева, председател на общински съвет Тервел, г-н Фикрет Мюрсел, кмет на с. Коларци, кметове на населени места от община Тервел и гости.

В своята проповед митрополит Антоний накратко разказа житието на св. вмчца Злата Мъгленска и припомни на вярващите, че трябва да подражават на Христовата невеста Злата в нейната вяра и себеотдаеност на Бога. Архиереят отбеляза, че наистина е голяма благословия да се строи храм, защото храмът е дом Божий – място за молитва и среща с Бога, посредством светото тайнство Евхаристия. Той благодари на всички, които са се потрудили за изграждането на този параклис. Особена благодарност той изказа на ръководството община Тервел, защото по тяхна инициатива е изграден именно параклисът. На всички потрудили се житилетие на с. Коларци да имат своя храм бяха раздадени почетни грамоти. Накрая за всички присъстващи бе благословена празнична трапеза.

Село Коларци е със смесено население – християни и мюсюлмани, като преобладаващо е мюсюлманското население. Всички обаче живеят в мир и разбирателство и заедно понасят трудностите на живота. За изграждането на храм-параклиса са се потрудили и дали своята лепта не само християни, но и мюсюлмани. В празничния ден радостта на всички бе огромна – на християните, че в своето село те вече имат своя молитвен дом, но и на мюсюлманите, че тяхните братя и сестри християни се сдобиват с храм, в който да отправят молитва към Всевишния Бог.

Особенно похвална е инициативата на ръководството и общинския съвет на община Тервел за изграждането на храмове и параклиси на места, където няма такива, както и за и обновяването и ремонтирането на стари. От началото на септември това е вече третият храм, който се освещава в общината. На 13.09 бе осветен храм „Рождество Богородично“ в с. Нова Камена, а на 11.10 храм „Св. Николай" в с. Каблешково.


Снимки: