27 октомври 2020, вторник

Св. мчк Нестор. Преп. Димитрий Басарбовски
church
Доростолска св. митрополия

Предстоят епархийските избори за нов Доростолски митрополит

В неделя 18 октомври, в гр. Силистра ще се проведат епархийските избори за нов Доростолски митрополит. Излъчените от овдовялата епархия избиратели ще се съберат в катедралния храм на града "Св. ап. Петър и Павел". Изборният ден ще започне с отслужването на св. Литургия, в която ще вземат участие свещенослужители от епархията начело с наместника на овдовелия митрополитски престол Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

След богослужението епархийските избиратели от духовните околии на епархията - ще се оттеглят в сградата на Доростолска св. митрополия и след молитва към Бога, ще пристъпят към избора. От предоставената им от Светия Синод листа на достойните епископи - кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама епископи, които съберат повече от половината от гласовете им.

Листата включва следните епископи: Велички Сионий, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей, Мелнишки Герасим и Константийски Яков.

За проведения избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия Синод за разглеждане.

Ако Св. Синод на заседанието си на 24 октомври, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, в следващата неделя - 25 октомври - ще се състои и Каноническия избор, при който от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Св. Синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новия Доростолски митрополит.


Снимки: