25 октомври 2020, неделя

✝ 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. мчци Маркиан и Мартирий. Гл. 3, утр. ев. 9, ап. Гал. 1:11-19 (с. 204), лит. ев. Лк 8:26-39
church
Епархийските избиратели на Доростолска епархия избраха двамата кандидати за Доростолски митрополит

Епархийските избиратели на Доростолска епархия избраха двамата кандидати за Доростолски митрополит

В неделния ден на 18-ти октомври в Силистра се проведе избор за двама кандидати за нов Доростолски митрополит.

Денят започна с отслужването на св. Литургия от наместника на овдовелия Доростолски епархийски престол Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с протопрезвитер Добри Чаков, епархийски протосингел и духовници от епархията. В края на богослужението за достойно служение с офикията „протойерей" бе отличен свещ. Роман Михалев. Проповед върху неделното евангелско четиво произнесе митрополит Антоний.

След св. Литургия дядо Антоний прикани епархийските избиратели да се съберат в салона на светата митрополия. След като бе установено, че всичките 18 епархийски избиратели от трите духовни околии на епархията (Силистренска, Дуловска и Тервелска) са налице, се пристъпи към изборната процедура. След молитва към Бога, наместникът на овдовелия Доростолски епархийски престол митрополит Антоний разясни процедурата по гласуването. След това бе избрано изборно бюро в състав: Протопрезвитер Добри Чаков и Цветана Цанова. Урната за гласуването бе запечатана. Всеки един от избирателите получаваше бюлетина, подписана от наместника и подпечатана с печата на Доростолския епархийски съвет. След това се покланяха пред Св. Евангелие и Св. Кръст, оттегляха се в обособена тъмна стаичка и гласуваха. След края на гласуването урната се отпечата и бе установено, че всичките 18 бюлетини са валидни: Според списъка с архиереи одобрен от Св. Синод на БПЦ-БП бяха получени следните гласове:

Велички епископ Сионий - 12

Белоградчишки епископ Поликарп - 2

Агатополски епископ Йеротей - 1

Мелнишки епископ Герасим - 3

Константийски епископ Яков - 18

Според подадените гласове се установи, че двама от кандидатите имат изискуемия брой гласове.

Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний прогласи за достойно избрани Константийски епископ Яков с 18 гласа и Велички епископ Сионий с 12 гласа.

След одобрението от Св. Синод на БПЦ-БП на епархийския избор, в първата неделя след него, митрополитите -членове на Св. Синод на БПЦ-БП ще изберат и канонически ще утвърдят един от двамата кандидати, който да се възкачи на Доростолския епархийски престол.

Очаквайте подробен фоторепортаж.


Текст и снимка: архим. Атанасий Султанов


Снимки: