26 февруари 2021, петък

Св. Порфирий, еп. Газки. Св. мчк Севастиан. Св. Серафим, Софийски Чудотворец (Блажи се) (Тип. с. 415, заб.)
church
 Българския патриарх Неофит

Обръщение на Българския патриарх Неофит по повод Деня на народните будители

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите – денят на всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и сега сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина. Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвигът им, който и днес е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна идентичност.

Делото на българските будители не е леко и винаги е било съпроводено с изпитания, белязани с много жертвоготовност и страдания. Съвременните будители, които са изправени пред нови и непознати предизвикателства, също както своите предшественици, с похвално за подражание усърдие продължават святото дело на българската духовност и просвета, наука и култура – в цялата богата палитра на неговото разнообразие.

В този светъл и празничен ден молитвите на светата ни Българска православна църква са за всички носители на славния и несломим български дух – за онези, които вече не са сред нас, но и за тези, които продължават тяхното дело и занапред, за да пребъде благочестивият ни православен народ, за да я има България.

По молитвите на св. цар Борис-Михаил Покръстител, на Рилския пустинножител Йоан, на светите Седмочисленици, на свети Евтимий, патриарх Търновски, на преподобния Паисий Хилендарски, на свети Софроний Врачански и на всички просияли в светостта Божии угодници от българския род, Бог да милва и спасява всички нас!

Честит празник!

За много мирни, здрави и благословени от Бога години!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

1 ноември 2020 г.

София


Снимки: