04 декември 2020, петък

* Св. вмчца Варвара. Преп. Йоан Дамаскин (Тип. с. 133)
church
Сръбски патриарх Ириней

Съобщение за опелото на Сръбския патриарх Ириней

Св. Синод на Сръбската православна църква е взел решение тялото на блаженопочившия Сръбски патриарх Ириней да бъде пренесено за поклонение в катедралния храм "Св. Архангел Михаил" в Белград на 21 ноември, а след това в храм "Св. Сава", където вярващите ще имат възможност да се простят със своя патриарх.

На 22 ноември (неделя) 2020 г. в църквата "Св. Сава" ще бъде отслужена Заупокойна св. Литургия и опело на новопреставилия се предстоятел на Сръбската църква. Тялото на патриарх Ириней ще бъде положено в криптата на църквата "Св. Сава".

Съгласно с член 62 от Устава на Сръбската православна църква, в случай на вдовство на патриаршеския престол, управленските функции на патриарха се поемат от Светия синод. За председателстващ е избран най-старшият член на Св. Синод Негово Високопреосвещенство Дабро-Босанският митрополит Хризостом.

По повод кончината на Сръбския патриарх Ириней Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати съболезнователен адрес, който може да прочетете тук - https://bg-patriarshia.bg/news/344673


Снимки: