26 февруари 2021, петък

Св. Порфирий, еп. Газки. Св. мчк Севастиан. Св. Серафим, Софийски Чудотворец (Блажи се) (Тип. с. 415, заб.)
church
Сръбски патриарх Ириней

Съобщение за опелото на Сръбския патриарх Ириней

Св. Синод на Сръбската православна църква е взел решение тялото на блаженопочившия Сръбски патриарх Ириней да бъде пренесено за поклонение в катедралния храм "Св. Архангел Михаил" в Белград на 21 ноември, а след това в храм "Св. Сава", където вярващите ще имат възможност да се простят със своя патриарх.

На 22 ноември (неделя) 2020 г. в църквата "Св. Сава" ще бъде отслужена Заупокойна св. Литургия и опело на новопреставилия се предстоятел на Сръбската църква. Тялото на патриарх Ириней ще бъде положено в криптата на църквата "Св. Сава".

Съгласно с член 62 от Устава на Сръбската православна църква, в случай на вдовство на патриаршеския престол, управленските функции на патриарха се поемат от Светия синод. За председателстващ е избран най-старшият член на Св. Синод Негово Високопреосвещенство Дабро-Босанският митрополит Хризостом.

По повод кончината на Сръбския патриарх Ириней Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати съболезнователен адрес, който може да прочетете тук - https://bg-patriarshia.bg/news/344673


Снимки: