24 януари 2021, неделя

✝ Неделя 14 след Неделя подир Въздвижение ­¬ на Йерихонския слепец. Преп. Ксения Римлянка. Блаж. Ксения Петербургска. Гл. 8, утр. ев. 11, ап. 1 Тим. 1:15-17 (с. 281), лит. ев. Лк 18:35-43
church
Първа страница на брой 22 на 'Църковен вестник'

Излезе от печат брой 22 на "Църковен вестник"

По повод храмовия празник на Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски”, който отбелязваме на 23 ноември, в настоящия брой на „Църковен вестник” публикуваме обширна статия посветена на емблематичния за храма хор неразривно свързан с историята и богослужебния живот на Патриаршеската катедрала. На неговата история, диригенти, състав, репертоар и трудът и таланта, които стоят зад дивната хармония характерна за хора е посветена статията на една от хористките му д-р Силва Маринова. Статията „Хорът на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” можете да прочетете на стр. 1, 4-5 под рубрика „Църковно изкуство”.

На фолиото на броя, както обикновено, ще откриете и „Колонката на редактора”, която този път е посветена на въпроса: Как се съвместяват злото по света и човешкото страдание с Божията блага и всемогъща воля и каква е Божията воля за нас, християните в този увреден от греха свят. Стр. 5.

Продължението на статията посветена на Врачански митрополит Климент, която Ангел Карадаков подготви за „Църковен вестник” по повод 90 годишнината от кончината на архиерея отпечатваме на стр. 6 под рубриката „Достойни архиереи на БПЦ”.

За рубриката „Православни светини” Галя Балева подготви по материали от Интернет статия посветена на Св. Богородица – Закрилница на лекарят на много души и тела - преподобни Амфилохий Почаевски, който само благодарение на застъпничеството на Божията Майка е могъл да премине през тежките изпитания на богоборческото време, в което е живял. За иконата „На отчаяните Единствена надежда”, застъпница на всички в страдание и униние, четете на стр. 7.

На Св. крал Стефан Милутин, който честваме на 30 октомври, и иконографията на светеца, чиито нетленни мощи се съхраняват в митрополитската катедрала на София „Св. Неделя” е посветена статията на д-р Николина Александрова. Материалът, заедно с кратко представяне на новоиздадения „Сборник „Православни хорови творби – част 2” на ик. Кирил Попов, четете на стр. 8.

Цялата 2 стр. е възпоменателна за отишлите си от този свят свещенослужители на БПЦ, които Бог прие при Себе Си само в рамките на две седмици. За първото тържествено честване на св. Климент папа Римски в столичния храм „Св. София”, където от скоро се съхраняват мощи на светеца, първи епископ на Сердика-София четете на стр. 3.

„Църковен вестник“ се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой – 0,70 лв.


Отговорен редактор за броя: Александра Карамихалева


Снимки: