26 февруари 2021, петък

Св. Порфирий, еп. Газки. Св. мчк Севастиан. Св. Серафим, Софийски Чудотворец (Блажи се) (Тип. с. 415, заб.)
church
Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

Поздравителен адрес на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до министъра на отбраната по случай Богоявление

ДО Г-Н КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА Р БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Пребъдвайки в радостта от празника на светото Богоявление, и тази година светата Църква тържествено извършва Великия Богоявленски водосвет – едно завещано ни от древността богослужебно чинопоследование, по време на което, също както и при Кръщението на нашия Господ Иисус Христос във водите на река Йордан, с благодатта и силата на Светия Дух се освещава и обновява цялото водно естество.

По стара традиция, в този празничен ден светата Православна църква благославя и бойните знамена на родната ни армия, та обновени чрез поръсването им с осветената вода, те всякога да свидетелстват за честта на славната българска армия и да напомнят на всички ни за величието и достойнството на православния български дух.

В този празничен ден нашите първосветителски молитви са отправени за цялото ни войнство, отдаващо силите и живота си за целостта и неприкосновеността на скъпата ни Родина – за тези, които носят отговорното воинско служение днес, както и за всички онези знайни и незнайни български воини, които в жертвения подвиг на любовта към Църква, род и Родина, са отдали през вековете живота си за майка България.

За всички тях днес ние се молим Господ да им дарува крепко здраве и сили, бодър воински дух, твърдост и непоколебимост на благородното и високоотговорно поприще, на което са се посветили, продължавайки с чест и достойнство вековната неувяхваща слава на родната ни армия.

По молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица и на всички просияли в светостта Свои угодници Господ Бог наш Иисус Христос да ни дарува Своя мир и спасение!

Честит и благословен празник!

С отеческа в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

06.01.2021 г.

гр. София


Снимки: