24 януари 2021, неделя

✝ Неделя 14 след Неделя подир Въздвижение ­¬ на Йерихонския слепец. Преп. Ксения Римлянка. Блаж. Ксения Петербургска. Гл. 8, утр. ев. 11, ап. 1 Тим. 1:15-17 (с. 281), лит. ев. Лк 18:35-43
church
Свещеническо ръкоположение в гр.Сандански

Свещеническо ръкоположение в гр.Сандански

В първия ден на новата 2021 година по традиция Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи света Василиева Литургия в храм „Св. вмчк. Георги“ – гр. Сандански.

Заедно с митрополита съслужиха: иконом Георги Танчев, архиерейски наместник, свещеник Никола Златински, председател на църковното настоятелство при храма, и храмовото духовенство.

По време на света Литургия митрополит Серафим ръкоположи в свещенически сан дякон Людмил Станоев, като преди това се обърна с напътствено слово към него да бъде винаги внимателен и да помни, че от първостепенно значение е неговото лично отношение към живота в Христос, живота във вярата и към богослуженията и тайнствата на Църквата.

В своята проповед Негово Високопреосвещенство насърчи християните за още повече дръзновение във вярата:

„… Да преодоляваме онова, към което грехът в нас ни влече – злото, да се подвизаваме, да устояваме в доброто и в изпълнението на Божиите заповеди – това е пътят към вечното Божие царство. За всичко това Господ стана човек и изпълни всичко по закона Божий, закон, който се отнася за всеки един човек, желаещ да живее според Божията воля. Той ни показа, че е възможно за нас, човеците да живеем според Неговите заповеди, защото самият Той беше Човек и едновременно Бог истински…“.

В края митрополит Серафим пожела „Бог да ни укрепява в надеждата, да дарява на всички радост. Новата година да бъде година за преодоляване на настоящите трудности, да бъде здрава, спокойна, мирна, благословена, „благоприятна Господня година“!“


За повече снимки посетете: https://nevrokop-eparhia.bg


Снимки: