26 февруари 2021, петък

Св. Порфирий, еп. Газки. Св. мчк Севастиан. Св. Серафим, Софийски Чудотворец (Блажи се) (Тип. с. 415, заб.)
church
Поздравление от името на клира на Софийска епархия към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх НЕОФИТ по случай имения му ден

Поздравление от името на клира на Софийска епархия към Негово Светейшество Българския патриарх НЕОФИТ по случай имения му ден

Ваше Светейшество, обични в Господа наш Архипастирю,

Позволете ми от името на Епархийския съвет, клира, монашеството и верния народ на Софийска епархия най-искрено да Ви поздравя по повод Вашия имен ден.

Днес светата ни Православна църква почита паметта на св. преп. Максим Изповедник и на св. мчк Неофит, който е Ваш небесен закрилник и патрон.

Днес си спомняме за онзи свещен момент от Вашето житие, когато преклонил колене пред Негово Светейшество Българския патриарх Максим, воден под мантията на митрополит Геласий, в деня на Вашето монашеско пострижение, преди 45 г., чухте за първи път: „Нашият брат Неофит…“, както и виждаме, че се украсихте с добродетелите на св. мъченик Неофит и тръгнахте по пътя Христов подпомогнат от неговите молитви, които Ви поддържат до днес, и ще бъде и занапред.

В такъв спомен и радостни мисли благодарим на Бога, че Ви има, и че сте за всички нас един неизчерпаем извор на памет, родолюбие, приемственост, добродетелност, отговорност, достойно служение на Божия Виноград и в истината, както казва св. ап. Йоан Богослов: „Много се зарадвах, че намерих твои чеда да ходят в истината, според както получихме заповед от Отца“. (2 Йоан 1:4)

Ваше Светейшество, любими наставниче и Владико,

В този трепетен за Вас и всички нас ден, приемете искрените ни благопожелания, по молитвите на св. мъченик Неофит, Бог да Ви дари с крепко здраве, телесни и духовни сили, за да ръководите светата ни Православна църква и Софийска епархия, както и досега мъдро и благодатно.

Нека бъде духът Ви бодър и мъжествен, та да бъде опора за верните - „за да се утешат сърцата им“ (Кол. 2:2) и съкрушителен за лукавите, защото: „Те са безводни облаци, носени от ветрове, есенни дървета, безплодни, дваж умрели, изкоренени…“ (Иуда 1:12)

На многая и благая лета Светейши Владико!

Честит и благословен имен ден!

Приемете това енголпие с иконата на Нашият Господ и Спасител Иисус Христос – „Добрият Пастир“, от името на Епархийския съвет, клира, монашеството и верния народ на Софийска епархия и нека то Ви напомня за нашата безкрайна любов и преклонение към Вас.

Приемете и този букет с цветя, който да украси Вашия личен празник и да напомня със своето благоухание за нашите сърдечни молитви, които като благоуханен тамян се възнасят към Бога с благодарност, че ни е удостоил да имаме във Ваше лице добър Пастир, по примера на св. Максим Изповедник, който заедно със св. мчк Неофит е Ваш съпокровител.

†Белоградчишки епископ ПОЛИКАРП


Произнесено на 21 януари 2021 г., в Патриаршеския дом на Софийска митрополия, в деня на св. мчк. Неофит – имен ден на Негово Светейшество Софийс


Снимки: